Page arrow

Goranovo proljeće po 44. put dobilo laureate

Large 31
Ponedjeljak
12.02.2007.

Tradicionalni nacionalni festival pjesničke riječi, Goranovo proljeće, privelo je kraju svoje 44. izdanje. Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus i dostignuća u hrvatskoj književnosti kući će na glavi ponijeti Mile Stojić (1955), bosanski pjesnik, esejist i novinar. Gorana za mlade pjesnike, pak, kući odnosi mlada Marija Andrijašević (1984), čiju detaljniju biografiju nismo pronašli na internetskim stranicama, ali smo zato pronašli njezine predobre pjesme.

Otvorenje Goranova proljeća upriličit će se, kao i svake godine, 21. ožujka, na dan rođenja velikog pjesnika Ivana Gorana Kovačića po kojem je nazvana nagrada, u njegovom rodnom Lukovdolu. Tom će se prilikom dodjeliti objavljene nagrade koje se zovu po velikom pjesniku, što se radi od 1964. godine kad je nagrada utemeljena.

U jednom razgovoru koji je sa Stojićem vodila bosanska književnica Lamija Begagić, pjesnik je rekao: „Ja vjerujem da literatura mora ostvarivati određeni utjecaj u svijetu, ako ga već ne može i mijenjati. Više, stoga, dajem za jedan dobar novinski esej, nego za trista akademskih studija koje se štampaju u sto pedeset do dvjesto neprodanih kopija.Razmišljam da pišem roman i da ga objavljujem u novinama, dan za danom, onako kako su to radili Joseph Rot ili Hemingway. Novine te uvijek tjeraju da budeš precizan i konkretan, ne daju ti lagati. Pa ipak, još uvijek vjerujem da je od svega najteže napisati jednu dobru pjesmu. Tragam za njom cijeli život i nisam siguran da sam je još napisao, ali sam uvjeren da ću je napisati...“

Prema sudu onih koji se u pjesništvo razumiju, Mile Stojić napisao je dosta dobrih pjesama. Nadamo se da će ih u budućnosti biti još, a neke od napisanih odmah čitajte ovdje.

Što se, pak, pjesama mlade Marije Andrijašević tiče, njih čitajte ovdje.

Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 36680 129258830442367 7344126 n 22.03.2018.

'Kolektivno pamćenje oblikuje i pjesmu i prostor'

Razgovarali smo s englesko-velškom pjesnikinjom Zoë Skoulding, gošćom Goranovog proljeća.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu