Page arrow

Gašićki 'Slavić', Rešickom 'Hubert-Burda-Preis'

Large 826
Nedjelja
20.04.2008.

Društvo hrvatskih književnika proglasilo je roman Mirna ulica, drvored Nade Gašić, izdan u Algoritmovoj ediciji KaLibar, najboljom debitantskom knjigom 2007. godine te ga je nagradilo Slavićem, nagradom Dana hrvatske knjige.

U obrazloženju nagrade stoji: "Romaneskni prvijenac Nade Gašić Mirna ulica, drvored doista nema početničkih svojstava, jer je znalački organiziran i sustavno vođen, a živo, duhovito ispisan i popraćen uvjerljivim dijaloškim ili pseudo-dokumentarnim odjeljcima. Žanrovski je riječ o krimiću o misterioznim ubojstvima i procesu postupne detekcije, ali je to zapravo roman atmosfere i ambijenta, vrlo konkretne i precizno locirane zagrebačke malograđanske sredine u također izričito datiranom vremenskom odsječku, tijekom dvaju tjedana mjeseca kolovoza 2003. godine. Aktualnost datacije omogućuje da se u tekstu prelamaju i prožimaju prepoznatljive društvene situacije, od PTSP sindroma i izgubljenoga stanarskog prava, od prisilnoga obiteljskoga suživota do susjedskoga zavarivanja, tračanja i cinkanja... Roman Mirna ulica, drvored predstavlja pravo obogaćenje suvremene hrvatske književnosti, odgovarajući potrebi tretiranja vrlo suvremene problematike, a unoseći pritom dobrodošlu mjeru humornog, ironičnog odmaka i dosljedne mentalne konstrukcije što preobražava učinak realnoga."


Hubert Burda Media i žiri za dodjelu nagrade Hermann-Lenz-Preis objavili su dobitnike nagrade Hubert-Burda-Preis za poeziju iz istočne Europe vrijedne 15.000 eura. Među sretnim dobitnicima, između bjeloruske pjesnikinje Valyne Mort i poljskog pjesnika Tadeusza Dabrowskog našao se i naš Delimir Rešicki, autor tuceta knjiga, od kojih je za zadnju pjesničku zbirku Aritmija dobio Kiklopa i Vladimira Nazora za 2006. Nagradu Hermann-Lenz za književnost na njemačkom jeziku dobio je austrijski autor Xaver Bayer.

Dodjela nagrade, koja je proizašla iz nagrade Petrarca koja se dodjeljivala od 1975. do 1995. godine, održat će se 25.-26. srpnja u Maylrainu kod Rosenheima, a njezinu težinu najbolje opisuje činjenica da se u žiriju nagrade našao kontroverzni austrijski književnik, Peter Handke, glavom i bradom. O laureatima su, uz Miloševićeva simpatizera, odlučivali i ljudi iz branše: Peter Hamm, Michael Krüger, Alfred Kolleritsch.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu