Page arrow

Gašenje tiskanog 'Zareza'

Large h20160428000275 Foto: Zvonimir Kuhtić / Hina
Srijeda
27.04.2016.
Časopis za kulturu i društvena zbivanja Zarez, odlukom Ministarstva kulture o uskrati sredstava tome dvotjedniku u 2016. godini, nakon više od 400 tiskanih izdanja objavljenih manje-više u kontinuitetu tijekom gotovo 18 godina postojanja, odsad će postojati samo u elektroničkome izdanju, objavljeno je u četvrtak u Zagrebu na konferenciji za novinare.
"Time je nepovratno izgubljen prostor u kojemu se kulturi pristupa na kritički način, u kojemu se pristupa kulturi koja je suvremena, koja se ne temelji isključivo na baštini", ocijenila je glavna urednica toga lista Marija Ćaćić na konferenciji za medije u Novinarskom domu. "Tu prazninu ništa neće moći popuniti", smatra Ćaćić, koja je naglasila da se časopis već neko vrijeme pripremao na nastavak djelovanja isključivo na webu, gdje će od sada biti jedino dostupan.
Ministarstvo kulture u srijedu je na svojim internetskim stranicama objavilo rezultate "Javnog poziva za dodjelu potpora za programe časopisa i periodičkih elektroničkih publikacija", kojim je za tekuću godinu odobrilo nešto više od 4,9 milijuna kuna za financiranje ukupno 106 programa u podprogramskoj djelatnosti časopisa. Među 45 odbijenih projekata, međutim, odbijen je i projekt Druge strane d.o.o. za izdavanje kulturnog dvotjetnika Zarez, kojemu je prošle godine bilo odobreno 550 tisuća kuna.
Ministarstvo je svoju odluku obrazložilo tvrdnjom kako Zarez nije ispunio svoje obveze prema tome ministarstvu iz 2014. i 2015. - za 2014. nije na vrijeme dostavio privremeno izvješće, da bi nakon požurnice dostavio nepotpuno izvješće o utrošenim sredstvima, dok izvješćem za 2015. nisu opravdana isplaćena sredstva, pa je zatražena dopuna i povrat isplaćenih sredstava u državni proračun ukoliko to ne učini u zadanom roku. O svemu je uredništvo saznalo indirektno, putem medija.
Ćaćić je navela podatak da je Zarez prošle godine, unatoč velikim poteškoćama, uspio izdati 18 svezaka, koji u prosjeku imaju 50 stranica, na kojima je samo u 2015. objavljeno oko 720 tekstova, te istaknula kako je uredništvo već uložilo žalbu Ministarstvu kulture u kojoj traži "i obrazloženje odluke i promišljanje transparentnosti odlučivanja o javnim potporama, ne samo u kulturi".
Zamjenica glavne urednice Nataša Govedić istaknula je kako je riječ o jedinom tiskanom časopisu za kulturu u Hrvatskoj koji gradi analitičku platformu za njegovanje kulture dijaloga, koji od svojeg nastanka 1999. programatski podržava sve civilne udruge i gradi žarišta javnog, kritičkog mišljenja o socijalnim, političkim i kulturnim problemima današnjice.

"Zarez objavljuje poeziju, prozu, kolumne, kritičke prikaze, političke analize, prijevodnu literaturu, satiričke sadržaje, intervjue, putopise, umjetničke manifeste i autorski sučeljene stavove. Sustavno surađuje s brojnim filozofskim, sociološkim, kulturološkim, antropološkim, komparatističkim i filološkim katedrama u zemlji i inozemstvu", kazala je Govedić, ocijenivši kako je Zarez "sinonim za otvorena vrata svakoj tolerantnoj javnoj argumentaciji".
No, taj se medij ipak ne gasi u potpunosti, već prenosi svoje djelovanje na web stranicu koja je pogodna i za obljavljivanje tekstova i za njihovo čitanje, istaknuo je izvršni urednik Luka Ostojić. Upozorio je kako ni takav oblik objavljivanja nije besplatan, pa će Zarez da bi se dugoročno zadržao, morati ponovno naći neke javne izvore financiranja, te izrazio optimizam za budućnost Zareza jer "već postoji uhodana redakcija i dobra volja za nastavkom rada".

Naglasio je također kako je Zarez posljednjih desetak godina bez obzira na političku orijentaciju aktualnih vlada dobivao otprilike istu razinu sredstava koliko i časopis Vijenac, a ovo je prva godina da se to nije dogodilo. 

***

izvor: Hina
Možda će vas zanimati
Glazbeni dnevnik
Homepage 2885835160 b8a879f72c z 27.05.2015.

Protiv oksfordskog zareza

Interpunkcija toliko ljuti glazbenike iz benda Vampire Weekend da su napravili pjesmu 'Oxford Comma'.

Piše: Andrija Škare

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu