Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Frakturin Norbert Gstrein može biti vaš!

Large 376
Srijeda
19.09.2007.

Vruća književna jesan upravo je počela i to najnovijim naslovom nakladničke kuće Fraktura. Radi se o knjizi Zanat ubijanja austrijskog romanopisca Norberta Gstreina (1961.) koji je domaćoj publici poznat po knjizi Engleske godine, također u izdanju Frakture.

Zanat ubijanja roman je koji progovara o našoj nedavnoj prošlosti, našemu mentalitetu, ratovima i ljubavima jasnije, preciznije, bolnije i tužnije negoli je to uspjelo nama samima. Norbert Gstrein u Zanatu ubijanja pripovijeda priču o njemačkom novinaru koji pogiba na Kosovu nakon što je obišao sva ratišta bivše Jugoslavije. Fascinirani ratom i hrabrošću svoga kolege, dvojica mladih novinara pokušavaju rekonstruirati njegov život i napisati roman o njemu, no istraživanje ih vodi do tajni koje se nisu nadali otkriti, do ratnih zločinaca i njihovih žrtava. Sve ovo protkano je napetom ljubavnom pričom koja se vrti oko prelijepe Helene, kćeri hrvatskih gastarbajtera.

Zanat ubijanja zasijeca duboko u rane, pročišćava i tjera na razmišljanje, i to ne samo nas koji smo izravni sudionici ovog romana, već i sve zapadnjake. Gstrein je ovim romanom otvorio jednu od većih polemika u suvremenoj njemačkoj književnosti pitanjem tko ima pravo ispripovjediti nečiju priču i gdje su granice između fikcije i stvarnosti.


U Engleskim godinama, napetoj priči o životu pisca Hirschfeldera, Židova koji je emigrirao iz Austrije prije početka Drugoga svjetskoga rata, Gstrein razotkriva tešku sudbinu egzilanata u Engleskoj. Roman se čita kao najnapetiji krimić, a progovara o potrazi za identitetom, o zločinu, njegovom prikrivanju, o povijesti koja prati čovjeka i nakon njegove smrti. Roman je preveden na dvanaest svjetskih jezika.


Norbert Gstrein rodio se 1961. u Milsu (Tirol). Trenutno živi u Hamburgu i Londonu. Studirao je matematiku, a doktorirao s temom iz filozofije jezika. Proslavio se već prvim djelom, pripovijetkom Jedan (1988) hvaljenom zbog teme i načina pisanja u kojem se neprestano izmjenjuju perspektive. Isti je stil brusio u sljedećim djelima, romanu Registar, noveli O2 i reportaži Trgovinski savjet, u kojima čitatelju pruža bezbroj interpretacija i podataka, ali nikada 'pravu istinu'. Slijede romani Engleske godine (1999) i Autoportret s mrtvacem (2002), te najnoviji Zanat ubijanja (2003) koji govori o ratu na Balkanu, te esej Kome pripada priča (2004) Primio je među ostalima književnu nagradu Berlina, nagradu Alfred-Döblin (1999), književnu nagradu zaklade Konrad Adenauer (2001), nagradu Uwe Johnson (2003) i nagradu Franz Nabl grada Graz (2004).

Norberta Gstreina imat ćete priliku upoznati 9.10.2007. na književnoj večeri u Booksi. A ako točno odgovorite na pitanje:

Koji je originalni naslov knjige Zanat ubijanja?

Možete osvojiti jednu od njegovih prevedenih knjiga Zanat ubijanja ili Engleske godine.

Svoje točne odgovore, s imenom, prezimenom i adresom, pošaljite do 7.10.2007. na adresu booksa@booksa.hr.

Svojim točnim odgovorom 'Das Handwerks des Tötens' knjige su osvojili:

1. Sandra Trobec, Ludvetov breg 22, Rijeka
2. Aleksandar Adamov, Vetranićeva 3, Zagreb
3. Mišo Živaljić, Templarska 19, Split
4. Muhamed Jusić, Poljice 3 br. 51, BiH

Možda će vas zanimati
Homepage 5968448601 f649799d44 z 20.05.2014.

Nagradna igra

Dijelimo knjige, knjižice, ulaznice, izlaznice... 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu