Page arrow

Finalisti nove nagrade Ivan Goran Kovačić

Large thumbnail igk Foto: Goranovo proljeće
Nedjelja
24.02.2019.

SKUD Ivan Goran Kovačić ove godine po prvi puta dodjeljuje Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju izvornu pjesničku zbirku tiskanu u dvogodišnjem razdoblju. Nagrada se dodjeljuje bienalno, naizmjenično s dodjelom nagrade Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji.

Za Nagradu Ivan Goran Kovačić mogle su konkurirati pjesničke knjige čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Republici Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom, kao i pjesničke knjige izvorno napisane i tiskane na hrvatskom jeziku kod registriranih nakladnika, bez obzira na mjesto objavljivanja. U konkurenciji su se našli naslovi objavljeni u razdoblju od 1. studenog 2016. do 31. listopada 2018. godine.

Nagrada se sastoji od skulpture – rada akademskog kipara Igora Rufa, plakete i novčanog iznosa od 10 000 kuna.

Žiri u sastavu Dorta Jagić, Branislav Oblučar i Tonko Maroević (predsjednik), odlučio je da u finale uđe sljedećih pet naslova:

Gordana Benić: Palača posljednjih kartografa (Ex libris, Zagreb 2017)

Davor Ivankovac: Doba bršljana (HDP, Zagreb 2018)

Andrijana Kos Lajtman: Teleidoskop (HDP, Zagreb 2018)

Miroslav Mićanović: Obrt za pranje perja (MeandarMedia, Zagreb 2018)

Martina Vidaić: Mehanika peluda (HDP, Zagreb 2018)

O zbirci Mehanika Peluda pisala je Lucija Butković, a o Dobu bršljana pisao je Dinko Kreho.

U prosincu je u Poeziji na živo s Ivanom Šamijom u Booksi Davor Ivankovac razgovarao o svojoj zbirci i pročitao nekoliko pjesama. Snimku pogledajte ovdje.

Dobitnik/ca nagrade bit će, zajedno s laureatom/kinjom Gorana za mlade pjesnike, proglašen/a na konferenciji za medije u Booksi, u srijedu 13. ožujka 2019. u 11 sati.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu