Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Festival svjetske književnosti

Large magris Claudio Magris (Foto: Thomas Berg / Flickr)
Srijeda
06.07.2016.
Četvrti po redu Festival svjetske književnosti u organizaciji izdavačke kuće Fraktura održat će se od 4. do 11. rujna u Zagrebu i Splitu. Ove godine posebnu pozornost Festival posvećuje Italiji – njezinim piscima i stripašima. Uz talijanske autore dolaze autori iz još 15 zemalja svijeta.
Na otvaranju Festivala gostuje jedan od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca, Talijan Claudio Magris, s kojim će o njegovu najnovijem romanu Obustaviti postupak razgovarati programski voditelj Festivala Seid Serdarević
Uz tradicionalne programe Tribinu Razotkrivanje, okrugle stolove i razgovor Pisac i njegov čitatelj te tribine za gimnazijalce, ove godine nastavljaju se programi posvećenima stripu i filmski program prema književnim djelima gostiju Festivala. Uvodi se i novi program – Dvostruki portret, na kojem će uz jednoga gosta iz inozemstva u dijalogu biti i jedan domaći autor. 
Festival će ove godine u suradnji s HDP-om i PEN-om održati večer poezije s izraelskim pjesnicima te će se pridružiti svjetskom čitanju poezije pod nazivom Demokracija bez populizma.
Među mnogobrojnim gostima Festivala izdvajaju se prvenstveno talijanski autori: dobitnik najuglednije talijanske nagrade Strega Antonio Pennacchi, zatim najveći poznavatelj djela i opusa Umberta Eca profesor Ugo Voli, mlada zvijezda talijanske književnosti Paolo Cognetti, najčitaniji suvremeni stripaš Zerocalcare, pisac i filmski autor iz Trsta Giorgio Pressburger
Iz Francuske dolazi Muriel Barbery, jedna od najvećih zvijezda suvremene svjetske književnosti i autorica poznate Otmjenosti ježa, potom strip-umjetnik Christian Durieux i dobitnica Nagrade Europske Unije za književnost Laurence Plazenet.

Iz Njemačke stiže Adriana Altaras, iz Austrije Karl-Markus Gauß, a iz regije Dragan Velikić, Goran Vojnović i Dušan Šarotar. Na Festivalu gostuju dva mađarska autora Péter Gárdos i Viktor Horváth, a tu su još i autori iz Belgije, Finske, Bugarske, Irske, Rusije, Češke, Izraela... 
  
Nastavlja se i program Sharing the Wor(l)d u suradnji sa slovenskim festivalom Vilenica i irskim festivalom Cúirt. U sklopu suradnje Festival dovodi dvoje autora u rezidenciju, Vesnu Lemaić iz Slovenije i Roba Doylea iz Irske.

Festival će se održavati u Kinu Europa i Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu te u Knjižnici Marka Marulića u Splitu. 

Kao uvertira za festival očekuje nas otvaranje digitalne instalacije Livre de Room u Medijateci Francuskog instituta. Riječ je o kabini u kojoj hologram naglas čita ulomke iz knjige po izboru posjetitelja. Kabinu je osmislio mladi francuski umjetnik Joris Mathieu, a zagrebačkoj će publici biti otvorena od 1. do 30. rujna. 

***

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Uvjeti suvremenog književnog polja" koji je financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 17240480 1458647204167270 452121624453360754 o 24.10.2018.

'Prevođenje mi je važno koliko i pisanje poezije'

Pjesnik Thiago Ponce de Moraes je prigodom 'Festivala svjetske književnosti' razgovarao s nama o suvremenoj brazilskoj književnosti.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 40684545 1790366387684639 6903647130699694080 o 16.10.2018.

'Pisac treba pisati o onome što ne poznaje'

Razgovarali smo s Richardom Flanaganom, australskim piscem, dobitnikom Bookera i gostom Festivala svjetske književnosti.

Piše: Neven Svilar

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage gauss 13.09.2016.

'Želim prodrmati ukorijenjene predodžbe'

TEMA TJEDNA 'Festival svjetske književnosti' - Razgovarali smo s Karl-Markusom Gaussom, važnim evropskim putopiscem.

Piše: Neven Svilar

Kritike
Homepage holokaust 13.09.2015.

Banalno o zlu

Unatoč brojnim nagradama i velikoj temi, 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida nije ni stilski ni sadržajno kvalitetan roman.

Piše: Ivan Tomašić

U fokusu
Homepage svilar foto 16.09.2014.

Anatomija jednog festivala

Završio je Festival svjetske književnosti koji je odgovorio na najvažnije pitanje za takvu manifestaciju: zašto uopće postoji?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu