Petak
16.02.2018.

Fantastika kao eskapizam?
Extra_large_stars
Foto: Giuseppe Milo / Flickr
A+ A-
Novi broj Ubiqa objavljen je početkom prosinca 2017., a od siječnja je dostupan u distribuciji. 
 
U 21. broju Ubiqa možemo pročitati 14 novela i četiri kritička teksta. U uvodniku urednici Aleksandar Žiljak i Tomislav Šakić najavljuju: "Za prosječnog pisca spekulativne fikcije na ovim prostorima, kao da nema planeta Zemlje sa svim svojim poteškoćama i svim svojim stremljenjima prema nečemu novom, kao da nema čovječanstva što se upravo nalazi na prekretnici opstati ili nestati. Čak se ne bavimo ni ovom kaljužom što je nastala na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Od četrnaest novela i kratkih priča, čak se osam bavi smrću, umiranjem, zagrobnim, mrtvima i nemrtvima…" Ipak, na kraju uvodnika zaključuju: "Suština fantastike, svake fantastike – znanstvene, epske, horora, spekulativne – nije posustajanje, a kamoli eskapizam, predaja, crkavanje. Baš nasuprot!"
 
U kritičkom dijelu Darko Suvin piše o gledanju znanstvene fantastike, Antonija Mežnarić o recentnim hrvatskim romanima, Dejan Ognjanović o poetici Stephena Kinga, a Dina Merdan o romanu Imotski kadija Irfana Horozovića.

Uvodnik i sadržaj mogu se pregledati na web stranici Ubiqa. Novi broj može se nabaviti po cijeni od 50 kuna u prostoru SFere utorkom, knjižari MenArta u Novom Zagrebu, lancu Znanja te u webshopu Inverzija.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.