Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Fantastika kao eskapizam?

Large stars Foto: Giuseppe Milo / Flickr
Četvrtak
15.02.2018.
Novi broj Ubiqa objavljen je početkom prosinca 2017., a od siječnja je dostupan u distribuciji. 
U 21. broju Ubiqa možemo pročitati 14 novela i četiri kritička teksta. U uvodniku urednici Aleksandar Žiljak i Tomislav Šakić najavljuju: "Za prosječnog pisca spekulativne fikcije na ovim prostorima, kao da nema planeta Zemlje sa svim svojim poteškoćama i svim svojim stremljenjima prema nečemu novom, kao da nema čovječanstva što se upravo nalazi na prekretnici opstati ili nestati. Čak se ne bavimo ni ovom kaljužom što je nastala na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Od četrnaest novela i kratkih priča, čak se osam bavi smrću, umiranjem, zagrobnim, mrtvima i nemrtvima…" Ipak, na kraju uvodnika zaključuju: "Suština fantastike, svake fantastike – znanstvene, epske, horora, spekulativne – nije posustajanje, a kamoli eskapizam, predaja, crkavanje. Baš nasuprot!"
U kritičkom dijelu Darko Suvin piše o gledanju znanstvene fantastike, Antonija Mežnarić o recentnim hrvatskim romanima, Dejan Ognjanović o poetici Stephena Kinga, a Dina Merdan o romanu Imotski kadija Irfana Horozovića.

Uvodnik i sadržaj mogu se pregledati na web stranici Ubiqa. Novi broj može se nabaviti po cijeni od 50 kuna u prostoru SFere utorkom, knjižari MenArta u Novom Zagrebu, lancu Znanja te u webshopu Inverzija.
Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage sferakon 04.04.2017.

Na rubu kulture

Istražili smo uvjete proizvodnje i recepcije hrvatske SF književnosti.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage katarina ubiq 20.08.2014.

Tesla, vanzemaljci i sedam patuljaka

U inat krizi, četrnaesti broj UBIQ-a predstavio je bogatu regionalnu produkciju SF-a i fantastike.

Piše: Katarina Brbora

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu