Page arrow

Fahrenheit 451 u Kansas Cityju

Large 189
Utorak
29.05.2007.

Nedavno smo pisali o tome što Silvija Šesto misli o stanju knjiga u Hrvata i o institucijama koje bi se o knjigama trebale brinuti. Kako bi skrenula pažnju javnosti, spisateljica Šesto krenula je u boj hippyjevskim metodama, naoružana tastaturom i e-mail adresama, te je na adrese svih kulturnih institucija, udruga i portala poslala pismo u kojem nabraja svoje frustracije akumulirane tijekom višegodišnjeg bavljenja književnošću.

Nekoliko tisuća kilometara zapadnije, drugi je udarnik u kulturi zbog nagomilanih frustracija naprosto odlučio knjige spaliti. 

Tijekom deset godina upravljanja antikvarijatom Prospero's Books Tom Wayne skupio je tisuće knjiga. Njegova kolekcija knjiga s naslovima koji se kreću od bestselera Toma Clancyja Lov na crveni oktobar i Toma Wolfea Vatromet taštine do opskurnih naslova poput izvješća s četvrte panameričke konferencije održane u Buenos Airesu 1910. slabo se prodavala. No, kad ju je poželio smanjiti, ustanovio je da to i nije tako lako. Naime, knjige je pokušao darovati knjižnicama koje ih pak nisu mogle primiti jer su, navodno, prekrcate. Tako je u nedjelju Wayne počeo prosvjedno spaljivati knjige što tumači smanjenjem društvene potpore tiskanoj riječi.

"Ovo je pogrebna lomača misli u današnjoj Americi," rekao je Wayne prisutnima ispred knjižare paleći prve knjige. Vatra je gorjela oko 50 minuta prije nego što ju je ugasila vatrogasna služba Kansas Cityja jer Wayne nije imao dozvolu za njihovo spaljivanje.

Očajni je vlasnik najavio mjesečno spaljivanje knjiga do isteka zaliha i obećao da će do sljedećeg mjeseca nabaviti potrebnu dozvolu. S obzirom na to da mu je kolekcija procijenjena na 20.000 knjiga, čini se da će se lomača u Kansas Cityju paliti još neko vrijeme.

Premda je spaljivanje knjiga jedna od stvari koju normalan čovjek ne želi vidjeti, deseci kupaca su se okoristili situacijom prekapajući po hrpama knjigama i kupujući ih po posebno povoljnoj cijeni.

Wayne je zadnjih godina imao sve manje kupaca jer ljudi češće dobivaju informacije s televizije ili putem interneta. Ukazao je na ispitivanje Nacionalne zaklade za umjetnost iz 2002. koje je zaključilo da manje od polovice odraslih ispitanika čita iz zadovoljstva, za razliku od 57 posto koliko ih je bilo 1982. godine.

"Kansas City doživio je pad broja antikvarijata zadnjih godina i samo je nekolicina nezavisnih knjižara ostala u gradu," kazao je Will Leathem, suvlasnik Prospero's Booksa.

"Postoje dijelovi grada gdje na rasprodaji nečije imovine možete naići na pet tv prijemnika i tri knjige," nadodao je Leathem.

Iz navedenih primjera mogli bismo zaključiti da je stanje alarmantno i da ćemo uskoro, ne pobrinemo li se za pisanu riječ, završiti u prototipu neke neknjiške distopije u kojoj se nadležne institucije oglušuju na vapaje, a oni koju knjigu vole očajni je pale. Čekajte... Pa budućnost je već ovdje. No, sjetite se Brodskog: "Postoje i gore stvari od paljenja knjiga, a jedna je ne čitati ih."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu