Page arrow

Europa na rubu

Large sub 19
Nedjelja
14.04.2019.

Ima li Europa budućnost? Ili samo sljedeće faze krize Europe imaju budućnost? Nastanak Europe kao federalne zajednice i njezinu fatalnu budućnost francuski filozof Julien Benda promišlja kao „moralno pitanje", a Miroslav Krleža 1933. godine u eseju Evropa danas kritičan je spram njezine "bezglavosti” te piše: „Od najmračnijih i ljudožderskih dana, o zvijezdama, o bolestima, o životnim tajnama Evropa (po svoj prilici) nikad nije znala više nego što znade danas i znajući danas više no što je ikada znala, a sumnjajući  sve što zna, Evropa danas ne znade što zna i pojma nema što hoće."

Danas, neposredno pred izbore za Europski parlament, opet se raspravlja o krizi suverenosti i nedjelotvornosti institucija Europske unije u odnosu sa i prema  jačanju oligarhijskih tendencija diljem njezinih članica. Europa je opet, ili još uvijek, na rubu.

Europa na rubu tema je ovogodišnjeg 12. Subversive festivala koji će se održati od 5. do 18. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija s više od stotinu gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Iz ovogodišnjih programa Subversive foruma, AlterEkonomskog foruma, Balkanskog foruma te interdisciplinarnih radionica pod nazivom Vizualne konstrukcije političkog kreiranih partnerskom sinergijom Multimedijalnog instituta (MaMa), Instituta za političku ekologiju (IPE), Centra za ženske studije, FundAction (Francuska) i Guerrilla (Njemačka) ‒ izdvaja se gostovanje francuskih filozofa i pisaca: Didiera Eribona (Povratak u Reims), Geoffroya de Lagasneria (Misliti u lošem svijetu) i Edouarda Louisa.

Treba istaknuti i dolazak feminističkih autorica, Tithi Bhattacharya (Feministički manifest za 99%), Sare Farris (In the Name of Women’s Rights. The Rise of Femonationalism) te američke filozofkinje Jodi Dean.

Treći Alter ekonomski forum uz brojne goste iz regije, Europe i Latinske Amerike predstavit će Michaela Heinricha, profesora ekonomije i predstavnika tzv. novog njemačkog čitanja Marxa te Riccarda Bellofiora, profesora političke ekonomije sa Sveučilišta iz Bergama koji će govoriti o globalnoj ekonomskoj krizi i krizi europskog neomerkantilizma te o usponu radikalne desnice u Italiji iz političko-ekonomske perspektive.

Ishay Landa, povjesničar i pisac s izraelskog sveučilišta u Ra’anani predavanje će održati na temu totalitarizma kao „masovne histerije", dok će teme političkog organiziranja i društvenog mobiliziranja obraditi Sandro Mezzadra, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni. Gostovat će i naš, svima znani filozof i publicist, Boris Buden.

12. Subversive Film Festival održat će se od 5. do 12. svibnja i donosi više od 50 filmskih naslova u dokumentarnoj, igranoj i kratkometražnoj konkurenciji. Prisjećamo se dvoje nezamjenjivih filmskih ikonoklasta koji su nas nedavno napustili – kralja njujorškog undergrounda Jonasa Mekasa i francuske kinematografske veteranke Agnes Varda. Mekasu je posvećen ovogodišnji Hommage dok Retrospektiva donosi presjek Vardine 60-godišnje karijere, od niza novovalnih remek-djela do njezina posljednjeg autobiografskog dokumentarca Varda od Agnes (2019.) koji je premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je Vardi uručena i nagrada za životno djelo. 

Bit će predstavljen i projekt Sabine Mikelić, višekanalna instalacija pod nazivom Beyond the Choir. Autorica naglašava kako joj je „filmski kadar stvaran, poput života samog. Dopuštam mu življenje svojega života, omogućavam mu probijanje njegovih okvira – izvan filma u život i iz života u film".

Na 12. Subversive festivalu održat će se i niz promocija knjiga domaćih i stranih autora kao što su Didier Eribon, Geoffroy de Lagasnerie, Pavle Levi, Marguerite Duras i Jean-Luc Godard, Alain Badiou, Ana Peraica, Sara Farris, Tithi Bhattacharya.

Na sve programe ulaz je besplatan.

Više informacija na linku.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage subverziv 14.05.2015.

Pisanje poezije nije dovoljno

U sklopu ovogodišnjeg programa Subversive festivala održan je i okrugli stol na temu 'Poezija & subverzija danas'.

Piše: Lina Gonan

Intervju
Homepage bernard stiegler 13.06.2013.

Intervju: Bernard Stiegler

O filozofiji, glazbi, književnosti, politici, eskapizmu, Facebooku i ostalim stvarima sa Stieglerom je razgovarao Neven Svilar.

Piše: Neven Svilar

Književne svilarije
Homepage subversive festival 29.04.2013.

Subversive u zemlji nepismenih

Subversive festival jedno je od mjesta gdje se pokušava sasvim otvoreno progovoriti o situaciji u hrvatskom izdavaštvu, ali i šire.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu