Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Espresso knjige

Large 255
Utorak
26.06.2007.

Od izuma tiskarskog stroja do danas izdavači su odlučivali što će se i kad će se čitati. Izdavač bira knjige koje će biti otisnute i distribuirane te odlučuje hoće li neka knjiga ići u reizdanje. Čitatelj nema pravo glasa i ne nabavi li sebi dragu knjigu na vrijeme, dok je još na policama knjižara, pitanje je hoće li je ikada nabaviti, pa makar obišao sve antikvarijate u gradu. Ili možda nije?

Čini se da ovakvo viđenje stvari pripada prošlosti, s obzirom na revoluciju koja je započela prošlog tjedna inauguracijom prvog espresso stroja za knjige (Espresso Book Machine™) u knjižnici SIBL (Science, Industry, and Business Library) na Manhattanu, jednoj od podružnica Njujorške javne knjižnice.

Riječ je o stroju koji za svega par minuta otisne knjigu prema vašem izboru i uveze je na licu mjesta, za čije je patentiranje zaslužna tvrtka On Demand Books, legendarnog bivšeg urednika Random House-a Jasona Epsteina, koji je za ovaj izum nagrađen nagradom Curtis Benjamin Američkog udruženja izdavača.

Knjige koje su trentuno njujorčanima dostupne za tisak, a riječ je o klasicima poput Pustolovine Toma Sawyera i Moby Dicka, ustupila je neprofitna organizacija Open Content Alliance čija baza podataka sadrži 200.000 naslova.

Za razliku od knjiga na zahtjev o čemu smo već pisali ovdje, u potpunosti automatizirani EBM zahtijeva minimalnu ljudsku intervenciju. Stroj sam printa tekst i reže papir i za svega nekoliko minuta isporučuje meko uvezenu knjigu koja se nipočemu ne razlikuje od tvornički proizvedene knjige. Sam stroj mnogo je jeftiniji od stroja koji se inače koristi za tiskanje knjiga na zahtjev, čija je cijena oko milijun dolara, pa se Epstein i suradnici nadaju da će se strojevi za par godina moći naći u svakoj ozbiljnijoj američkoj knjižnici.

Prednosti ovakvog modela izdavaštva su velike. Za početak, eliminiraju se troškovi isporuke i skladištenja, a nema ni gomilanja neprodanih primjeraka. Gledano globalno, djela su dostupna u istom trenutku na svim krajevima svijeta na kojima EBM postoji i moguće ih je tiskati na bilo kojem jeziku. Za prosječnog čitatelja to znači da se više ni za jednu knjigu neće moći reći da je izašla iz tiska jer ako je uspijemo nabaviti u digitalnom obliku, moći ćemo je i tiskati.

"Tisak knjiga je jedan od najvećih i najdugotrajnih izuma u povijesti koji se stoljećima nije mijenjao." ustvrdio je Epstein prilikom predstavljanja stroja. "Ono što bi se moralo promijeniti je zastarjeli način distribucije knjiga."

Najesen će EBM-ovi biti postavljeni u Javnoj knjižnici New Orleansa, na fakultetu University of Alberta u Kanadi, u knjižari Northshire Bookstore u Manchesteru (Vermont) te u središnjici Open Content Alliance-a u San Franciscu. Beta verzije EBM-a već postoje u World Bank Infoshop-u u Washingtonu te u  knjižnici Bibliotheca Alexandrina u Egiptu.

Očekuje se da će veliki broj strojeva završiti u knjižarama i hotelima diljem svijeta, a čim se prvi pojavi u Hrvatskoj, obećajemo vam da ćemo vas obavijestiti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu