Page arrow

Dugi dani kratke priče

Large fekp 2016 FEKP 2016.
Srijeda
24.05.2017.
Festival europske kratke priče će u Zagrebu i Rijeci u nepunih šest dana, od 28. svibnja do 2. lipnja, predstaviti preko 30 autora u sklopu više od 40 događanja. Ludnica!
FEKP-ov bogati program može se podijeliti na dnevni i predvečernji program (koji predstavlja pojedine autore i teme) te na večernji program u kojem će od ponedjeljka do petka autori održavati velika javna čitanja – u četvrtak 1.6. u Rijeci u Botelu Marina, a svaki drugi dan u Zagrebu u Teatru &td.
Mi u Booksi smo ponosni što se dio događanja održava u našem klubu i u suradnji s nama. Stoga, ukoliko ne mislite uzeti godišnji odmor i posjetiti SVA događanja u sklopu Festivala, izdvajamo što vrijedi vidjeti u Booksi i onkraj:
DBC Pierre: Biti pisac danas
- ponedjeljak 29.5., 18:00, klub Booksa, Zagreb
Romane DBC Pierrea proslavila je ironična kritika suvremenog društva, medijskog okruženja i društvenih nepravdi. Kako pisati kritiku društva da bude efektna i efikasna? Povlači li takva kritika i etičku odgovornost pisca? Treba li uopće raspravljati o etičkim razinama djelovanja pisca ili se držati one kako se ne zadire u 'svetost' čina pisanja? Razgovor s Bookerom nagrađenim piscem moderira Tomislav Augustinčić.
Chika Unigwe: Migracija, usamljenost
- utorak 30.5., 18:00, klub Booksa, Zagreb
Chika Unigwe, nigerijska i belgijska spisateljica s američkom adresom, govorit će o višejezičnosti u pisanju, o hegemoniji engleskog jezika i njegovu kolonijalnom nasljeđu, o poučavanju pisanja u (zapadnjačkoj) akademiji i izazovima s kojima se suočavaju spisateljice koje pišu na jeziku igbo dok govore o patrijarhatu u književnosti. Razgovor s Unigwe moderira Dinko Kreho.
Željka Horvat Čeč i Tea Tulić: Razgovor
- srijeda 31.5., 18:00, caffe bar Tor, Rijeka
Riječke autorice Tea Tulić i Željka Horvat Čeč razgovarat će o ženskom pismu i rodnoj poziciji u književnosti i književnom jeziku. Razgovor je rezultat jednomjesečnog projekta koji je na Internetu okupio afirmirane i neafirmirane spisateljice u zajedničkom kreiranju kratke priče koja otkriva njihovo iskustvo Rijeke kao luke – prostora za susret različitosti. Razgovor moderira Marija Ott Franolić.
Hassan Blasim i Zoran Ferić: Predstavljanje knjige Irački Krist i druge priče
- srijeda 31.5., 19:00, Kaptol Boutique Cinema, Zagreb
U Zagrebu gostuje Hassan Blasim, jedan od najvažnijih živućih pisaca arapskog jezika. Njegovu knjigu Irački Krist i druge priče obilježavaju užas svakodnevice u ratom poharanom Iraku, zapaljivi koktel poezije i crnog humora, proboji nadrealnog koji svijet svjedoče istinitije od izvještaja medija. O knjizi s nagrađivanim iračko-finskim autorom razgovara ponajbolji hrvatski pisac priča, Zoran Ferić, a razgovor moderira Seid Serdarević.
Ondjaki: Predstavljanje knjige Prozirni
- petak 2.6., 19:00, klub Booksa, Zagreb
Angolski pisac Ondjaki napisao je roman Prozirni koji se može čitati kao ljubavno pismo, ali i nekrolog rodnom gradu Luandi. Lucija Butković je za Booksu o romanu napisala: "Kombiniranje jezičnih registara, suptilno nadograđivanje teksta i napipavanje recepcijskog pulsa pokreću moćni motor Prozirnih. Ondjakijev roman je zbog očitih tekstualnih kvaliteta uvijek dobrodošao na književnu scenu." Razgovor s autorom moderira Srđan Sandić.
Asja Bakić, Bronka Nowicka, Igiaba Scego, D'Elvis: Zatvaranje FEKP-a i
G • točka #6: Grad u Gavelli
- petak 2.6., 21:30, Kazalište Gavella, Zagreb 
FEKP se zatvara razgovorom, čitanjem, projekcijom i svirkom uživo. Zadnji program posvećen je ženskoj kratkoj priči i književnicama, urednicama, filmašicama. Predstavit će se europski književni projekt New Voices from Europe i dvije njegove ovogodišnje laureatkinje – bosanska autorica Asja Bakić i poljska multimedijska umjetnica Bronka Nowicka – te nova zvijezda talijanske književnosti, Igiaba Scego. Muzičkom pozornicom drmat će hrvatska inačica kralja rock ‘n’ rolla – D’Elvis.

Ostatak programa može se pronaći na web stranici FEKP-a.
***
Razgovori s DBC Pierreom i Chikom Unigwe dio su programa Zagreb Reads Europe kojeg Booksa provodi u suradnji s Festivalom europske kratke priče i književnom platformom Literature Across Frontiers u okviru projekta Literary Europe Live.
Možda će vas zanimati
Video
Homepage 33778928 724719744318969 8854695295456378880 o 12.06.2018.

VIDEO: Festival europske kratke priče

Donosimo dio FEKP-ovih programa iz Bookse u kojem su sudjelovale Jan Carson, Carys Davies, Rachida Lamrabet...

Piše: Booksa

Intervju
Homepage 34047826 724718680985742 354378932708966400 o 30.05.2018.

'Čvrsti okviri mogu osloboditi kreativnost'

Razgovarali smo s Jan Carson, sjevernoirskom prozaisticom, gošćom ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče.

Piše: Neven Svilar

Urednički komentar
Homepage varsava 27.05.2018.

Kako tražiti svoje pretke

Što povezuje Philipa Rotha, Olgu Tokarczuk i Festival europske kratke priče?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage 4 chika unigwe 05.07.2017.

'Engleski jezik zatire pluralnost afričkih kultura'

Razgovarali smo s Chikom Unigwe, nagrađivanom nigerijsko-belgijskom književnicom koja živi i radi u SAD-u.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 3 blassim 13.06.2017.

'Čistoća umjetnosti je laž'

Razgovarali smo s iračkim piscem Hassanom Blasimom, gostom Festivala europske kratke priče i autorom knjige 'Irački Krist i druge priče'.

Piše: Neven Svilar

Video
Homepage chika 11.06.2017.

VIDEO: Chika Unigwe u Booksi

U Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe' gostovala je nigerijsko-belgijska književnica.

Piše: Dinko Kreho

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu