Page arrow

'Dnevnik Anne Frank' izbačen s popisa lektire

Large 558px annefrank1940 Foto: Collectie Anne Frank Stichting Amsterdam
Utorak
12.02.2019.

Ljutnja izazvana novim kurikulumom hrvatskog jezika, odobrenim prošli tjedan, ne jenjava. Da podsjetimo, novim kurikulumom s popisa lektire izbačeni su svi suvremeni domaći i strani autori, na što je oštrim priopćenjem reagiralo i Hrvatsko društvo pisaca.

Ovaj je pak tjedan Miljenko Jergović pažnju skrenuo na činjenicu da je s popisa lektire izbačen i Dnevnik Anne Frank, koji se u školama čitao više od pola stoljeća.

Jergović ističe da je Dnevnik Anne Frank među najpotresnijim književnim tekstovima uopće te da je idealna knjiga za popis školske lektire: Anna je vršnjakinja učenicima koji je čitaju i svime, osim sudbinom, njima vrlo slična.

U međuvremenu, pokrenuta je peticija za vraćanje Dnevnika na popis lektire: "Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo djelo izuzetno važno za razumijevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja se smije preskočiti u nastavi hrvatskog jezika. Tražimo da se ova knjiga vrati na popis školske lektire!" 

Foto: izvor.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu