Page arrow

Design District Zagreb 2017

Large ddz
Nedjelja
26.03.2017.
Festival Design District Zagreb, koji je prvi put organiziran u lipnju 2016., ove će se godine održati od 13. do 18. lipnja i ponuditi dva dana sadržaja više. 
Design District Zagreb nastao je s idejom umrežavanja svih sudionika kreativne i kulturne scene smještene u zagrebačkoj Martićevoj ulici i njezinoj neposrednoj okolici, kao i poduzetničkih i poslovnih inicijativa koje se također razvijaju u tom dijelu grada. Privremenom preobrazbom kvarta u zonu kulturnih, umjetničkih i dizajnerskih sadržaja, projekt je ukazao na potrebu oživljavanja neiskorištene kvartovske infrastrukture te poželjan smjer razvoja urbanih sredina. Design District Zagreb je u rujnu prošle godine osvojio Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za projekt koji je najsnažnije obilježio hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine. 
Prvi festival okupio je 220 raznih sudionika (dizajnera, arhitekata, umjetnika, aktivista, kustosa, komunikacijskih stručnjaka, glazbenika, pisaca, poduzetnika i dr.) s čak 115 realiziranih projekata, a inicijativi su se vlastitim sadržajima pridružila i 84 lokalna partnera. Ususret festivalu i tijekom četiri dana njegovog trajanja aktivirano je 78 mikrolokacija koje je obišlo oko 30 tisuća posjetitelja. Bogat program uključivao je izložbe u eksterijeru i interijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, vrijedne i poticajne natječaje, radionice, rasprave i okrugle stolove, sajam knjiga i literarne te glazbene večeri. Navedeni te mnogi dodatni sadržaji bit će u lipnju ponovno otvoreni za svu zainteresiranu publiku, a očekuje se još raznovrsniji program namijenjen svim dobnim skupinama.
Ovogodišnje izdanje Festivala uvodi novu programsku cjelinu – Zeleni program. Iako je i prvo izdanje festivala uključivalo nekoliko radionica i projekata koji su se bavili ekologijom i održivim razvojem u kontekstu dizajna, arhitekture i urbanog aktivizma, organizacijski tim ove je godine odlučio sve 'zelene' sadržaje ujediniti u zaseban segment i ponuditi potencijalnim sudionicima mogućnost da prijave vlastite prijedloge i projekte koji bi mogli doprinijeti kvalitetnom, obazrivom i funkcionalnom korištenju resursa.
Uz otvorene pozive svim zainteresiranim dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvaraocima za sudjelovanje u Zelenom programu te programu općenito, na službenoj web stranici projekta objavljeni su i poziv za radionice tijekom festivala te poziv za program Mali pomaci koji je osmišljen radi prikupljanja kvalitetnih rješenja dizajna objekata namijenjenih ‘zoni Martićeva’, kao i inteligentnih koncepata s mogućnošću poboljšanja života i navika stanovnika četvrti. Pozivi su otvoreni za fizičke i pravne osobe: slobodne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke. Prijave su besplatne i za sudjelovanje se ne plaća kotizacija. Predstavnici organizacijskog tima Festivala birat će radove i projekte za izlaganje u tri kruga žiriranja zaključno s 30. travnja 2017. godine.
U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba te uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture, program festivala ostvarit će se u suradnji s brojnim partnerima te protagonistima kulturnih i poduzetničkih aktivnosti u kvartu, ali i svim odabranim sudionicima u programu.
Više informacija može se dobiti putem službene web stranice.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu