Page arrow

Da je muško, zvala bi se Duško?

Large men
Utorak
23.07.2013.

U javnosti još uvijek traje pompa oko razotkrivenog tajnog romana J. K. Rowling. Podsjetimo, britanska autorica pokušala je inkognito napisati kriminalistički roman pod pseudonimom Robert Galbraith kako bi pobjegla ogromnom publicitetu koji prati njena djela. Međutim, nakon par mjeseci, informacija o identitetu autora je procurila u javnost i donedavno nepoznat roman postao je apsolutni hit. Dok Rowlingica bijesni zbog razotkrivenog identiteta, prisjećamo se drugih poznatih autorica koje su pisale pod muškim pseudonimom.

Naravno, spisateljice su u različitim društvenim situacijama imale drugačije motive za korištenje pseudonima. Sestre Charlotte, Anne i Emily Brontë koristile su pseudonime Acton, Currer i Ellis Bell. Razlog se krije u podcijenjenosti tadašnjih autorica - stoga su sestre koristile muška imena kako bi književni kritičari i čitatelji uopće uzeli njihove romane u ozbiljan obzir.
Mary Ann Evans (daleko poznatija kao George Eliot) koristila je muški pseudonim iz sličnih razloga, ali pritom kriveći i autorice. Eliot je smatrala da veliki broj nekvalitetnih književnica potkopava kredibilitet svih ženskih autorica, te je željela izbjeći da je se trpa u isti koš s ostalim spisateljicama.
Naposljetku, Louisa May Alcott koristila je muški pseudonim A. M. Barnard kako bi bez skandala i javnog zgražanja mogla otvoreno pisati o tad kontroverznim temama odnosa između spolova. Njen pravi identitet otkriven je tek 1942., više od 50 godina nakon njene smrti.
Mogli bismo reći da se današnje autorice ne moraju skrivati iza muškog imena jer je odnos između spolova egalitarniji. Naposljetku, Rowlingica je koristila pseudonim ne zato što njeno ime nije plijenilo pozornost, već upravo suprotno. Ipak, ako pogledamo imena popularnih i nagrađivanih autorica - J. K. Rowling, E. L. James, A. M. Homes itd. - zanimljivo je primijetiti da i današnje autorice pokušavaju sakriti rodnu oznaku iz svog imena. Je li možda onda i 'J. K. Rowling' zapravo muški pseudonim manje poznate spisateljice Joanne Kathleen Rowling?
izvor: CNN
foto: JD Hancock

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu