Page arrow

Bratska ljubav Kureishijevih

Large 731
Utorak
11.03.2008.

"Fikcija je", rekao je jednom John Updike, "prljavi posao. Diskrecija i dobar ukus nemaju velike veze s tim... Roditelji, žene, djeca – što su nam bliskiji i draži, to ih više iskorištavamo."

Svaki pisac, a i njegova bliža i dalja rodbina, prijatelji, susjedi, a vjerojatno i poznanici svjesni su ove činjenice najmanje toliko koliko im je jasno da bez nje književnosti ne bi ni bilo. Pisci kao spužvice upijaju zbivanja oko sebe da bi ih kasnije ukoričili u više ili manje blagonaklone retke, koje će njihovi poznanici čitati s više ili manje razumijevanja. I tako je to bilo odvajkada. No što se dogodi kad neki pisac iz djela u djelo iskorištava podatke iz vašeg života, kombinira istinu i laž i neprestano vam se preko svojih djela osvećuje?

Onda, poput sestre britanskog romanopisca i dramatičara Hanifa Kureishija, pišete otvorena pisma i žalite se javno. Povod najnovijem pojavljivanju Yasmin Kureishi u medijima bratova je nova knjiga Something to Tell You o kojoj smo vam pisali ovdje i u kojoj Kureishi opet previše poseže u stvaran život, smatra Yasmin.


Inače, Yasmin i brat već godinama ne razgovaraju, ali se svako toliko blate preko medija. Sve je počelo još prije desetak godina kad je Yasmin, kako bi obranila 'obiteljsku čast' demantirala Hanifov intervju u kojem se pokušao prikazati kao momak iz radničke klase koji je odrastao s despotski raspoloženim ocem, što se nastavilo sa svakim novim Kureishijevim romanom. Hanif je blatio obitelj, Yasmin je pisala otvorena pisma, zbog čega ju je brat u jednom intervju nazvao lošim piscem: "Uvijek možete računati s tim da će napisati pismo novinarima. To je njezin spisateljski domet."

Njezinom je bratu prešlo u naviku za svoju prozu iskorištavati živote njemu najbližih: "Naravno da sam odahnula kad sam skužila da se lik sestre glavnog lika ne temelji na meni, nego izgleda na jednom drugom članu obitelji. Ima nas poprilično – moji majka i otac u Budi iz predgrađa, Ujak Omar opisan kao alkoholičar u My Beautiful Laundrette, pa bivša djevojka Sally koja je njegov film Sammy and Rosie Get Laid preimenovala u Hanif gets Paid, Sally gats Exploited... Moj život se ubija u ime umjetnosti", eksplicitna je Yasmin. "To je kao da proguta dio mog života i onda ga pljune nazad van."

Najnoviji roman Something to Tell You bavi se život psihoanalitičara pa Yasmin u pismu piše da se čudi što Hanif piše knjigu o psihoanalizi a još ni sam nije razriješio pitanje bratskog suparništva. "Začudo, moje je brat oduvijek mrzio da ja pišem. Sjećam se, prije nekoliko godina, nakon što je otac umro, svojom sam dramom pobijedila na nekom natječaju, a Hanif mi je rekao da bih trebala prestati pisati. Oduvijek osjećam da on ne može podnijeti pomisao da bih ja mogla biti dobra spisateljica, možda i bolja od njega."

Više bratskih razmirica na ovom linku

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu