Page arrow

Biti ili ne biti, u biti nije bitno

Large 82
Četvrtak
12.04.2007.

Proboj suvremene literature za mlade u nastavni program na račun starih isprobanih klasika po nekim američkim stručnjacima čitanje čini relevantnijim. Da odmah sumiramo - tradicionalisti se bune jer smatraju da bi ovakav trend mogao zatupiti učenike, roditelji su zabrinuti zbog reakcija svoje djece na izabrane teme, knjižničari cenzuriraju, a učenici ne vole lektiru i točka.

Jeffrey D. Wilhelm, profesor engleskog na sveučilištu u Idahu, zajedno sa svojim kolegom Michaelom W. Smithom proveo je istraživanje o navikama čitanja i omiljenim temama među tinejdžerima. Intervjuirani su dječaci manje-više jednoglasno izjavili da je lektira bez veze i da je oni mrze! U jednom razredu niti jedan učenik nije pročitao Shakespeareov San Ivanjske noći, ali su smislili trideset različitih načina da to njihov učitelj ne skuži. Nakon toga pregledali su i završne testove mladih Amerikanaca, pa se ispostavilo da čak četvrtina njih nije pokazala čak ni najosnovnije vještine analize teksta i čitanja s razumijevanjem. Gospodin Wilhelm je stoga zaključio da je klasična, kanonska literatura napisana za vrlo sofisticirane odrasle osobe.

Iako dijeli mišljenje s ovom dvojicom, Ken Lindblom sa sveučilišta u New Yorku zabrinut je zbog odabira novije literature, čija je tematika nerijetko smrt, zlostavljanje i samoranjavanje. Neprimjerenog jezika i smrti ima i u klasicima, ali tamo, iz nekog razloga, ne potiču toliko kontroverzi kao u suvremenoj književnosti.

S druge strane jedna zabrinuta mama uznemirila se zbog reakcije svog sina, inače ljubitelja veselih priča, a koju je ovaj pokazao pročitavši jednu knjigu iz razdoblja realizma. Zabrinuta majka zamjera takvim knjigama što životnu stvarnost nameću učenicima iz perspektive odrasle osobe, ne uzimajući u obzir činjenicu da oni koriste maštu kad si objašnjavaju teške stvari. Na tu je temu napisala memoare u kojima se obrušila i na roman Speak Laurie Halse Anderson, koji su knjižničari, poznati po cenzuriranju, zabranili, a nije poštedjela ni roman autorice Katherine Paterson, Most za Terabithiju, čija je filmska verzija upravo na repertoaru hrvatskih kina (filmski.net).

Zna se zbog čega se neke knjige nazivaju klasicima i zbog čega ih je potrebno čitati. Ako dijete u školi kaže da je Trojanski rat izbio zato što su 'kidnapirali' lijepu Helenu tu je profesor da mu objasni o čemu se radi i da mu ukaže na koje dijelove popularnog epa treba obratiti pažnju i kako knjigu čitati. Jednom kad to svlada, dalje će moći i sam. 

Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage refugees 01.07.2018.

Žilet-žica na kazalištu

Što se krije iza 'financijskih razloga' zbog kojih je Gavella naprasno otkazala jesensku premijeru predstave 'Hotel Zagorje'?

Piše: Luka Ostojić

Urednički komentar
Homepage sova 21.01.2018.

Gdje je nestao cenzor?

Zašto se protiv filmova i kazališnih predstava podižu prosvjedi, a protiv književnih djela ne?

Piše: Luka Ostojić

Književne svilarije
Homepage ali 23.11.2017.

Rope-a-dope cenzura na Twitteru

Zemljama koje vode oligarsi, kao i onima koje vode milijarderi, zajedničko je ulaganje u tzv. 'proizvodnju narativa'.

Piše: Neven Svilar

Književne svilarije
Homepage spiegelman maus 30.04.2015.

Maus iz knjižara raus!

Uoči Dana pobjede, ruske knjižare su s polica povukle antifašistički strip 'Maus' Arta Spiegelmana jer - promiče fašizam.

Piše: Neven Svilar

Književne svilarije
Homepage putin  rogozin  popovkin august 2012 19.06.2014.

Vječna borba partizana i ustaša

Brojni su pisci upozorili na rusku propagandu koja zatire slobodu govora, a koja je sada još pojačana i nizom zakonskih akata

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu