Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Bijeli štrajk?

Large strajk Foto: Clemens v. Vogelsang (Flickr)
Ponedjeljak
28.09.2015.

U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama traje štrajk koji su u petak započela četiri sindikata obrazovanja i znanosti tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto.

Dok štrajk traje, udruga Nastavnici organizirano poslala je sindikatima prijedlog za prijelaz na tzv. 'bijeli štrajk' koji podrazumijeva obustavu samo onih aktivnosti koje od nastavnika traži neposredni poslodavac - država, dok se ostale aktivnosti i dalje odvijaju na isti način.

Konkretno, u sklopu bijelog štrajka održavala bi se nastava kao društveno korisna aktivnosti, prenosilo bi se znanje učenicima, a suspendirale bi se sve ostale aktivnosti: dokumentacija, administracija, izvješćivanje, ocjenjivanje, i posebno, čuvanje djece. "Primarni interes države je kontroliranje procesa koji su u njenoj nadležnosti, a ovakvim štrajkom bi taj interes doživio kirurški precizan i vrlo bolan udarac", poručuje udruga. 

I dok potpuni štrajk nema posljedica po nastavnike, 'bijeli štrajkaši' mogli bi dobiti otkaz zbog "kršenja radnog prava, tj. radnog odnosa". Stoga, unatoč zanimljivoj ideji koja povlači pitanje koja je zapravo odgovornost nastavnika i školskih djelatnika, vjerojatno nastavljamo u revijalnom tonu. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i premijer Zoran Milanović izjavili su da novca za veće plaće nema, a sindikati su najavili nastavak štrajka.

info: Kulturpunkt, Srednja.hr, Tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu