Utorak
06.03.2018.

Belladonna u finalu
Extra_large_dd
A+ A-
Prije mjesec dana pisali smo o prvoj književnoj nagradi Europske banke za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development). Nagrada se dodjeljuje za najbolje književno djelo prevedeno na engleski i objavljeno u Ujedinjenom Kraljevstvu između 15. kolovoza 2016. i 15. studenog 2017. U obzir dolaze autori/ce iz 40 zemalja u kojima EBRD posluje. Pobjedničkom djelu pripada 20.000 eura nagrade koju ravnomjerno dijele autor/ica i prevoditelj/ica. Drugom i trećem najboljem djelu odlazi po 1.000 eura. 

Nakon što smo izvijestili da je roman Belladonna Daše Drndić (koju je prevela Celia Hawkesworth, a objavio izdavač Maclehose/Quercus) ušao u polufinale, sad donosimo vijest da se Belladonna našla i među tri finalne knjige. 

Uz roman Daše Drndić, u finalu su roman All the World's a Stage ruskog autora Borisa Akunina (preveo Andrew Bromfield, objavio Weidenfeld&Nicolson) i roman Istanbul Istanbul turskog autora Burhana Sönmeza (s turskoga prevela Ümit Hussein, objavio Telegram Books).

Predsjednica žirija, novinarka Rosie Goldsmith, pohvalila je tri "zapanjujuće dobra" romana i otkrila da je odluka o finalistima bila jednoglasna. Dodala je: "Belladona je neustrašiv, ali briljantan i prekrasan roman ideja. Istanbul Istanbul nam bez izlaska iz zatvorske ćelije otvara duhovit, predivan i mudar prozor u svijet našeg manjkavog čovječanstva. All The World's A Stage je uzbudljivo zabavna i informativna književna trka kroz rusku povijest."
 
Uz Rosie Goldsmith, o dobitniku odlučuju Peter FrankopanGabriel Gbadamosi Lucy Hannah. Konačni pobjednik bit će objavljen na Sajmu knjiga u Londonu 10. travnja.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!