Srijeda
18.07.2018.

BAME likovi u knjigama za djecu
Extra_large_bame
Foto: Ness Kerton / Wikipedia
A+ A-
Istraživanje Odrazi stvarnosti (Reflecting Realities) engleskog Centra za pismenost u osnovnoškolskom obrazovanju (Centre for Literacy in Primary Education), koje se bavilo etničkim reprezentacijama u knjigama za djecu objavljenima 2017. u Ujedinjenom Kraljevstu, otkrilo je prilično zabrinjavajuće brojke. U Ujedinjenom je Kraljevstvu prošle godine objavljeno 9.115 knjiga za djecu, od kojih samo 391 knjiga ima BAME likove.
 
BAME je skupna oznaka za ne-bijele stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva (black, Asian and minority ethnic), a BAME likova u navedenoj produkciji ima tek 4 %. Od toga su oni tek u 1 % slučajeva glavni likovi. Ovi podaci dodatno dobijaju na težini kad se uzme u obzir da je skoro trećina djece (32,1%) u školama UK-a etnički manjinskog podrijetla. 
 
Iz Centra kažu da će pomoći izdavačima u istraživanju i izdavanju priča u kojima su ne-bijeli likovi glavni, a potrudit će se da se ne prikazuju isključivo u ključu klasne i rasne borbe, patnje i vlastite drugosti. 
 
POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!