Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Apsolutni umjetnik

Large gotovac
Ponedjeljak
06.02.2012.

Dva muškarca i jedna žena

Nakon smrti Antonia Gotovca Lauera u lipnju 2010., Vlasta Delimar i Milan Božić odlučili su odati počast svom prijatelju i velikom umjetniku serijom performansa pod nazivom Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer predstavljenih tijekom 2011. na brojnim lokacijama gdje je Gotovac izvodio tokom svog života diljem Hrvatske i u inozemstvu: Veneciji, Londonu, Parizu i Beogradu.

Kako je ciklus stigao do svog kraja, Vlasta Delimar odlučila je proširiti opseg iskustava putem knjige koja će obuhvatiti serije performansa sa nikad objavljenim fotografijama, unosima iz njenog privatnog dnevnika kao i pisanim sjećanjima Gotovčevih suradnika. Knjigu Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer izdao je Festival Perforacije (udruga Domino).

Vlasta Delimar i Milan Božić godinama su dijelili svoju profesionalnu kreativnost kao i svoj privatni život s Antoniom Gotovcem Lauerom. Stvarajući prema Gotovčevom fenomenološkom pristupu umjetnosti, u kojem je stvarni svijet oko pojedinca, trojica umjetnika elaborirala su svoje koncepte privatnih performansa. Dijelili su svoje obroke, svoja otkrića, svoje muke i privatnost sa znatiželjnom i ponekad zbunjenom publikom dopuštajući pri tom nove kontemplacije o tome što to znači pronaći sebe kao svjesnog stvarnog svijeta gdje se međusobni odnosi i višestruka iskustva miješaju sa svakodnevnim životom, ili prikladnije, 'svakodnevnom umjetnošću'.


Gledanje Toma

Vlasta Delimar rođena je 1956. g. u Zagrebu. Završila je školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu (odjel grafike), te studirala povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu. Sudjelovala je u osnivanju Art magazina 1975. u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice umjetnika. Izvela je 30-tak različitih performansa, napravila 50-tak samostalnih i oko 200 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.  Danas je voditeljica umjetničke organizacije 'Moja zemlja, Štaglinec'. Ne podržava identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji, religiji, političkoj stranci ili državi. Zalaže se za ljudska prava, slobodu individue, poštivanje različitosti i ekološku svijest.


Mirogoj

Milan Božić rođen je 1958. u Zagrebu. Završio je školu za strojarstvo i elektrotehniku 1978. te potom studirao elektrotehniku. 1982. zaposlio se u tvornici Sintal (sinter metala). Od 1986. do 1991. aktivan je u Aero klubu Zagreb (sportski pilot / zrakoplovno jedriličarstvo). Drgovoljac je domovinskog rata, a također je bio i nastavnik i zapovjednik nastavnih skupina (satnija – bojna) na HVU, te časnik HV u Ministarstvu obrane RH. Ratni je vojni invalid. Od 1999. radi performanse zajedno s Vlastom Delimar i samostalno. Prvi zajednički performans 'Razgovor s ratnikom ili žena je nestala' izveden je u Tvornici, Zagreb 1999.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu