Petak
28.12.2018.

Amos Oz (1939 - 2018)
Extra_large_amos_oz
Foto: Fronteiras do Pensamento / Wikipedia
A+ A-
Preminuo je Amos Oz, izraelski književnik, jedan od najpoznatijih i najvećih suvremenih pisaca.
 
Oz je rođen 1939. u Jeruzalemu. Prvu knjigu objavio je 1965., a proslavio se romanom Moj Michael iz 1968. Napisao je ukupno 19 knjiga koje su prevedene na 45 jezika. Među njegova najpoznatija djela spadaju Priča o ljubavi i tmini, Crna kutija Kako izliječiti fanatika. Dobio je niz domaćih i međunarodnih nagrada, a redovito se navodio kao jedan od potencijalnih nobelovaca.
 
U brojnim svojim djelima bavio se životom ljudi u suvremenom Izraelu. Bio je cionist, ali i među prvim javnim osobama koje su se otvoreno zalagale za rješenje sukoba s Palestinom kroz osnivanje dvije države. Otvoreno je kritizirao politiku premijera Benjamina Netanyahua i jedan je od osnivača pokreta Peace Now.
 
Na hrvatski su prevedene brojne njegove knjige, ponajviše u izdanju Frakture.
 
O njegovoj knjizi Židovi i riječi (napisanoj u suautorstvu s kćerkom Faniom Oz-SalzbergerNađa Bobičić je pisala: "Ovaj je esej, napisan u saradnji oca književnika i ćerke istoričarke, prije svega stilski lijepo oblikovan tekst, sa mnoštvom novih interpretacija kanonskih tekstova i zanimljivih podataka prvenstveno iz privatne istorije i tradicije jevrejskog naroda. Takođe se odlikuje i otvorenošću za polilog sa čitateljkama i čitateljima." 
 
O njegovom romanu Juda za Booksu je pisala Jelena Mileusnić, zaključivši: "Juda je svojevrsni epitaf koji piše sam sebi, nastavno na ono s čime se cijeli život nosio. On prihvaća ulogu izdajnika radije nego šutnju, a pri tome ne pada u zamku jeftine patetike. Zdravorazumski nam iznosi argumente, ukazuje na krvave ruke političara i neuvijeno pita: Vrijedi li toga?"
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.