Page arrow

Aleksandar Hemon i Letu štuke

Large 330
Četvrtak
30.08.2007.

Početkom ovog tjedna novinari vašeg najdražeg portala otisnuli su se do bjelosvjetskog Jaruna željni dobre glazbe i još bolje zabave. Da vas sad ne zamaramo detaljima zašto se na Vip INmusic festivalu nismo bajno proveli, odmah ćemo vam skrenuti pažnju na jednu od, u širem smislu, domaćih atrakcija koje su svojom pojavom počastile Nokijinu pozornicu.

Sarajevska grupa Letu štuke s radom je počela 1986. godine, a prvi su album, zbog raznih previranja, odlazaka u vojsku te početka ratnih zbivanja u Bosni objavili tek 2005. godine. Iako su u utorak svirali ispred svega 500-tinjak poluzainteresiranih ljudi, Letu štuke na sarajevskim ulicama imaju kultni status još od svojih srednjoškolskih dana, kad su prašili po svim dostupnim demo pozornicama.

U isto to doba na sarajevskim ulicama odrastao je Aleksandar Hemon, bosanskohercegovačko čudo od pisca, koji je 1992. godine ostao nasukan u Chicagu, vjetrovitom gradu, koji, nedavno saznasmo, nadimak ne duguje toliko vjetrovima koji kotrljaju smeće po ulicama nego vehementnom ritmu migracije stanovništva.

Upravo taj Hemon, imigrant u Chicagu, koji je američku publiku pomeo svojim knjigama The Question of Bruno i The Nowhere Man (Čovjek bez prošlosti, V.B.Z.), prošle se godine za časopis BH dani prisjetio doba kad su svi spomenuti bili klinci s glazbenim aspiracijama.

U svijetu jedan od najcjenjenijih suvremenih pisaca s prostora bivše Juge krajem 80-ih pisao je, po vlastitim riječima, poeziju koju "niko nije htio da čita, a kamoli da objavi". Usprkos manjkavostima, bila je dovoljno dobra za tekstove pjesama grupe koju je oformio i s kojom je par mjeseci, "do zaljubljivanja u decembru", palio i žario sarajevskim podrumima i pozornicama. Tako su se 1987. godine dvije grupe, Letu štuke i neimenovana Hemonova, zatekle na istoj gaži.

Hemon, kojeg smo u Booksi ugostili 2004. u sklopu Prvog zagrebačkog sajma knjiga, u tekstu kojeg možete pročitati ovdje s nostalgijom se prisjeća ondašnjeg mladenačkog poleta, oduševljenja glazbom i vjere u neminovnu bolju budućnost, te tvrdi da je prava kvaliteta Letu štuka opiranje demonima i okovima prošlosti.

www.letustuke.com
www.aleksandarhemon.com

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu