Četvrtak
18.05.2017.

Zagreb Book Festival

Ponedjeljak, 22.05.2017 u 10:00 - Nedjelja, 28.05.2017 u 20:00 @ Muzej za umjetnost i obrt
A+ A-

Evo što organizatorice festivala kažu za njegovo ovogodišnje izdanje:

"Prije tri godine, vođeni idejom da bi umjetnost, kultura i, prvenstveno književnost, trebali biti dostupni svim građanima, kako bi u konačnici pridonijeli stvaranju odgovornog, svjesnog i slobodoumnog društva, pokrenuli smo Festival kojem je cilj na jedinstven način približiti kulturu javnosti.

Sa željom da svake godine predstavimo drugu zemlju kao našeg partnera, ove ćemo godine, zbog nezaobilaznog zajedničkog povijesnog naslijeđa, iznimnog kulturnog i društvenog utjecaja te snažne umjetničke scene koja na najbolji način spaja tradicionalno i moderno, predstaviti Austriju, posebno imajući u vidu činjenicu da je 2017. godina proglašena godinom austrijsko-hrvatske kulturne suradnje. Kako bismo kroz aktualne i važne teme hrvatskoj publici približili austrijsku književnost, film, glazbu pa tako i društvenu klimu, izabrali smo i temu Festivala – fragilnost – smatrajući da upravo ona, u današnjem svijetu nestalnosti i neizvjesnosti, zauzima ključno mjesto u djelima mnogih umjetnika, kao i u životima svih nas.

Ovaj djelomice novi koncept Festivala, koji će pridonijeti promišljanju današnjice kroz umjetnička djela i razgovore s nekim od najznačajnijih europskih intelektualaca, odrazit će se u večernjim diskusijama o našim svakodnevnim fragilnostima – ravnopravnosti, društvenih sustava, dijaloga o vrijednostima, slobode govora, virtualnih identiteta i drugih. Imajući na umu da je znatiželju, promišljanje i odgovornost presudno usvojiti što ranije, prvi dio svakog dana bit će posvećen najmlađima. Pored književnog programa i ove ćemo godine, u još bogatijem izdanju, imati priliku uživati u živom glazbenom programu te suvremenim filmovima koji su već postali tradicionalni program Zagreb Book Festivala.

U vremenu u kojem se većina komunikacije odvija putem različitih digitalnih platformi, opipljivo fizičko iskustvo festivala postaje sve važnije. Festival postaje mjesto susreta ljudi sličnih interesa i vrijednosti, pisaca s publikom, platforma unutar koje se dijele iskustva i unutar koje se produbljuje i širi interes za književnošću, knjigom i čitanjem."

Program festivala možete pronaći ovdje.

POVRATAK NA VRH STRANICE