Četvrtak
10.05.2018.

Sajam knjiga i festival autora vRIsak 2018

Nedjelja, 13.05.2018 - Ponedjeljak, 21.05.2018 @ Rijeka
A+ A-

Čemu pjesnici u oskudno doba pitao se Hölderlin prije dvjesto godina. Danas nam se doba čini još oskudnijim, a pitanje aktualnijim, pa je upravo to razlog što je tako naslovljen jedan od središnjih programa 11. Vriska. Na to će pitanje pokušati odgovoriti i oni koje već drže klasicima, poput Abdulaha Sidrana, Irene Vrkljan i Mile Stojića, i oni koji zauzimaju središnje mjesto na današnjoj pjesničkoj sceni, kako svojim pjesmama tako i svojim angažmanom oko poezije, poput Marka Pogačara i Tomice Bajsića, a jedna će večer biti posvećena i pjesništvu Sime Mraovića. Kao mali omaž, o desetoj obljetnici Simine smrti, svi prisutni pjesnici čitat će, po svom izboru, pjesme iz njegovih knjiga.

Uz jak pjesnički program, na ovogodišnjem Vrisku posebnu pozornost posvećena je izvrsnim domaćim i stranim publicističkim knjigama koje su u posljednjih šest mjeseci objavljene u Hrvatskoj, pa će tako riječka publika prisustvovati predstavljanju dvaju svjetskih povijesnih bestselera. Iz Škotske dolazi povjesničar i književnik Neal Ascherson, autor briljantne povijesti Crno more. Predstavit će se i knjiga njemačkog povjesničara Normana Ohlera: Potpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu. Iz Ljubljane dolazi Ana Ješe Perković koja se u svojoj knjizi bavi odnosom Zapadnog Balkana i EU-a, a iz Zagreba sociolog Dražen Lalić, s knjigom Nogomet i politika, i kazalištarac Duško Ljuština koji će predstaviti svoju autobiografiju Rasprodano. U tom programu bit će predstavljena i dva književna dnevnika koja su izazvala veliku pozornost kritike i čitatelja – Zdravko Zima predstavit će svoj Dnevnik jednog mitomana, a Igor Mandić otkrit će kako je nastajao njegov Predsmrtni dnevnik. Nakon predstavljanja Predsmrtnog dnevnika premijerno će se prikazati i film koji je o njegovu autoru snimila redateljica Helena Sablić Tomić Igor Mandić, nježno srce i sloboda lajanja.

U književnom Fokusu bit će pak pisci Aleš Šteger iz Ljubljane, Selvedin Avdić iz Zenice, argentinsko-talijanska spisateljica Ana Cecilia Prenz Kopušar, Emir Imamović Pirke, Daša Drndić, Boba Đuderija i posljednji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković.

No posebna je novost ovogodišnjeg Vriska nastojanje da se u Festival uključi i cijeli niz drugih važnih kulturnih događanja i programa, pa će tako ove godine prvi put u Rijeci biti dodijeljena V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, najizdašnija regionalna književna nagrada. Na Vrisku će gostovati i G-točka, glazbeno-umjetnički program koji je protekle godine u Zagrebu bio jedan od kulturnih događaja godine, jer je drugačije predstavljanje umjetnika i njihovih djela naišlo na izuzetan odaziv publike. EPK će također gostovati na Vrisku, sudionici njihovih književnih rezidencija upravo će na Festivalu pročitati priče koje su tamo napisali.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.