Četvrtak
08.02.2018.

Promocija knjige "Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta"

Četvrtak, 15.02.2018 u 18:00 @ Hrvatski muzej arhitekture HAZU
A+ A-

Danas, u globalizirano i postanalogno doba, ne postavlja se pitanje ubikviteta. Gledajući unazad na šezdesete godine ipak Zvonkov životni projekt krije u sebi dilemu u smislu gubitka vlastite pozadine, arhi-kulturnog humusa zbog čega je još u zreloj dobi morao svoju profesionalnu i društvenu prezentnost prenijeti negdje drugdje. (Boris Podrecca)

Zvonimir Franjo Tišina (Zagreb, 1910. – Zagreb, 1984.), pripada generaciji arhitekata koji su počeli stvarati u predratno vrijeme, a u potpunosti se realizirali nakon II. svj. rata. Za vrijeme rata i u poratnim godinama uspješno sudjeluje na arhitektonskim natječajima. U zajednici s Vladimirom Turinom 1941. osvaja prvu nagradu na natječaju za Medicinski grad na Šalati. Iz tog su perioda i njegovi avangardni radovi za Univerzitetski konvikt "Napredak" na Tuškancu i Dječji grad u Maksimiru. Nakon 1945. autor je više stambenih zgrada, postava izložbi, te adaptacija i interijera. Ističe se uređenje koncertne dvorane Doma JNA  u Zvonimirovoj ulici; uređenje Kongresne dvorane za VI. kongres CK KPJ u Zagrebu; uređenje Gradske vijećnice u Rijeci; malen, ali paradigmatičan, interijer prodavaonice cipela "Sloga" u Ilici. Od 1956. do umirovljenja 1975. godine radi u Austriji. Sudjeluje u izgradnji aerodroma, poslovnih i stambenih zgrada te hotela, većinom u Beču. Njegova djela upisana su u antologiju hrvatske moderne arhitekture.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!