Petak
12.05.2017.

Cruising sa Srđanom Sandićem: Lejla Kalamujić

Ponedjeljak, 22.05.2017 u 20:00 @ MaMa
A+ A-

U novom Cruisingu predstavit će se zbirka priča Lejle Kalamujić Zovite me Esteban (Sarajevo, Dobra knjiga, 2015.).

Lejla Kalamujić rođena je u Sarajevu 1980., gdje i danas živi. Diplomirala je na Odsjeku za filozofiju i sociologiju. Autorica je zbirki priča Anatomija osmijeha i Zovite me Esteban. Objavljuje prozu, eseje i kritike. S autoricom će razgovarati Srđan Sandić.

O knjizi Zovite me Esteban:

"Kroz devetnaest priča ove nagrađene zbirke (nagrada „Edo Budiša" za najbolju zbirku kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik, 2016.) pratimo emocionalni put junakinje od nepouzdanih sjećanja na rano preminulu majku, preko djetinjstva s ocem alkoholičarem kojeg nikad nema, baka i djedova koji se lagano rasipaju i umiru pred njenim očima, zemlje koja se raspada, svijeta koji se mijenja, pa sve do otkrivanja seksualnosti i briga koje donosi egzistencija.

Motiv majke kao da se provlači kroz sve njih poput sveprisutnog spiritus movensa i nenametljivo nas provodi kroz emocionalni život junakinje, upoznajući nas pritom s predratnim, ratnim i poratnim Sarajevom, „rajom", miješanim brakovima, Šidom kao mjestom izbjeglištva, hospitalizacijom u psihijatrijskoj bolnici – s Erosom i Tanatosom.

Zbirka Lejle Kalamujić autentično je svjedočanstvo o sudbini obitelji čije je ispisivanje svojevrsni čin hrabrosti i suočavanja s onim najmračnijim, najtežim u čovjeku.”

POVRATAK NA VRH STRANICE