Ponedjeljak
28.08.2017.

Bruno Latour: "O koncepciji misaonih izložbi"

Subota, 23.09.2017 u 19:00 @ Muzej suvremene umjetnosti
A+ A-

Bruno Latour – francuski filozof, sociolog i antropolog – jedan je od najutjecajnijih teoretičara našeg doba. U centru njegovih istraživanja su pitanja političke ekologije, modernosti i znanstvene metode, koje Latour u sklopu svojih brojnih interdisciplinarnih projekata nastoji presložiti i osuvremeniti tako da se mogu nositi s izazovima klimatskih, tehnoloških i kulturalnih promjena.

Poseban segment koji pak objedinjuje Latourove različite interese predstavljaju 3 velike izložbe koje je postavio zajednički s timom oko Centra za umjetnost i medijske tehnologije (ZKM) iz njemačkog Karlsruhea: Iconoclash [2002], Making Things Public [2005] i Reset Modernity! [2016]. U svojem zagrebačkom izlaganju Latour će se osvrnuti na te 'misaone izložbe'  kao novi, eksperimentalni format suvremene teorije i umjetnosti.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prijevoda. Ulaz je slobodan.

Organiziraju Multimedijalni institut i Fakultet za medije i komunikacije, u suradnji s Booksom, Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i Francuskim institutom u Zagrebu.

** Povodom Latourovog gostovanja Multimedijalni institut objavljuje prijevod njegova 3 uvodna teksta iz kataloga izložbi u ZKM-u.  Dosad objavljene knjige Brune Latoura na hrvatskom i srpskom: Nikad nismo bili moderni – ogled iz simetrične antropologije [Zagreb: Arkzin & AIIR, 2005 / Novi Sad: Mediteran publishing, 2011] i Istraživanje o modusima života – jedna antropologija Modernih [Beograd: Fakultet za medije i komunikacije, 2015].

POVRATAK NA VRH STRANICE