Petak
18.12.2015.

Tajna književne besmrtnosti
Extra_large_nobel
Nobel
A+ A-

Turbulentan tjedan je iza nas. Tipično za prosinac ili kako bi Baron znao reći: "Tako prosinački." U Booksi je kao u prenapučenoj košnici i dok naši gosti ispijaju kavice i bezbrižno ćaskaju – svega par metara dalje, iza crvenih vrata rješavaju se mnoge važne i prevažne stvari. Čak i na najvišim razinama.

Družina sačinjena od tri pristojno odjevena gospodina zatražila je da ih Nadstojnik što hitnije primi. Mudri Lućano poručio je preko Martine neka ih smjesti negdje, pa neka čekaju. Dobro je Mika govorila: "I kad nemaš nikakvog posla, uvijek pusti ljude nek pričekaju 10-15 minuta. Na taj način ostavljaš dojam rukovodioca koji se od 0 do 24 hrva s problemima. I onda kad ih napokon primiš – neće kružiti kao kiša oko Kragujevca, nego će odmah prijeći na stvar, kužiš foru?"

Vrijedan savjet!

"Na rubu smo krize, gospodine Lućano", prijeđoše gospoda na stvar, "tražimo nestranačkog premijera, osobu stručnu i odlučnu, pametnu i nepristranu, a da ima iskustva u rukovođenju."

"Nastavite…", rekao je Lućano prigodno namrštivši čelo.

"Svima je poznato da uspješno i čeličnom rukom vodite ovaj kombinat već godinu dana. Imamo osjećaj da bi s jednakim uspjehom mogli i državu voditi. Kaj vi velite?"

"Koju državu?"

"RH."

Lućano se ushodao po officeu: "RH, hm, istina je ovo što kažete – kvalificiran sam, nema zbora, jer biti Nadstojnik KK Booksa nije mačji kašalj. Tisuću svjetlosnih godina je to udaljeno od Mačjeg Kašlja. Ne znam po čemu bi se vođenje države značajno razlikovalo od ovoga što sad proživljavam. S druge opet strane…"

U taj tren u office nahrupiše pripadnici Bookisnog ekspertnog tima: "Gospodine Nadstojniče, gospodine Nadstojniče, ovo morate vidjeti. Stvar je hitna!"

"Ma što to… i bolje vam je da je hitno, amo s tim papirima! Da vidim… Hefesta mi! Jeste li sigurni u ove izračune?"

"Šest puta smo provjeravali, sve je tako kako i piše gospodine Nadstojniče", uzvratiše vidno uzbuđeni eksperti.

Lućano je u hipu prepoznao prioritete.

"Gospodo izaslanici, vratite se na Iblerov, u Smičiklasovu i na Trg žrtava fašizma. Ne pronađete li premijera do četvrtka – vratite se, pa ćemo detaljnije porazgovarati. Sad imam jedan veći problem ovdje, čini se da smo na rubu epohalnog otkrića. Raziđite se u miru."

Tek što su izaslanici napustili, office hitno je sazvano prošireno vijeće kombinata. Nakon višesatne, na trenutke i vrlo žučne rasprave, odlučeno je da se nalazi eksperata objave. Uz neznatna kraćenja to ćemo, evo, i učiniti:

SENZACIONALNO OTKRIĆE BOOKSINIH EKSPERATA: TKO SVE MOŽE RAČUNATI NA NOBELOVU NAGRADU ZA KNJIŽEVNOST I ZAŠTO?

Šest mjeseci, dan i noć, proučavali smo biografije svih dobitnika Nobelove nagrade za književnost. S gospođom Aleksijevič ovo laskavo priznanje do danas je zavrijedilo 112 literata. Pregolem posao. Vidjeli smo da to neće ići glatko, pa smo odbacili sve osim osnovnih podataka. Na koncu skoncentrirali smo se samo na datume rođenja laureata.

Naš stručnjak za Excel rasporedio je dame i gospodu po mjesecima. Da nam bude preglednije. Onda smo dodali još oko 500 pisaca koji nisu dobili ili još uvijek nisu dobili Nobela, a imena onih koji su dobili naš stručnjak boldao je i obojio u crveno. Ovako zrihtan kalendar sad je već ličio na nešto.

Vrlo brzo uvidjeli smo da neki datumi i dalje zjape prazni. A mislili smo da do toga neće doći. Te dane obilježili smo kao literarno neplodne dane (LND). Potom smo se bacili na proučavanje rasporeda ovih boldanih crvenih imena. Skužili smo – aha, ima ih posvuda, ali opet: negdje ih je više, a drugdje manje. Dubinskom analizom biva zamijećeno da u kalendaru postoje dani s čak dva Nobelovca! To ne može biti slučajno! Ove datume označili smo kao literarno potentne (LPD).

U slučaju da ste rođeni u te dane s pravom se možete nadati pozivu Akademije.

LPD LISTA:

7. svibnja (R. Tagore, W. Reymont)

24. svibnja (J. Brodsky, M. Šolohov)

31. svibnja (S-J Perse, S. Aleksijevič)

2. srpnja (H. Hesse, W. Szymborska)

17. kolovoza (H. Müller, V.S. Naipaul)

10. listopada (C. Simon, H. Pinter)

16. listopada (G. Grass, E. O'Neill)

22. listopada (D. Lessing, I. Bunjin)

20. studenoga (N. Gordimer, S. Lagerlöf)

30. studenoga (W. Churchill, T. Mommsen)

11. prosinca (N. Mahfouz, A. Solženjicin)

 

U slučaju da ste rođeni jednog od gore navedenih dana, a pisanje vas uopće ne privlači, preporučujemo: neka vas pod hitno počne privlačiti! Nije teško. Bogati plodovi čekaju na grani – valja samo ispružiti ruku i ubrati ih! Onima koji već pišu možemo poručiti samo: strpljen – spašen.

Dva tjedna poslije doktorica Chen uskliknula je: "Svi sveti! Kako nam je ovo promaknulo!?"

Pohitali smo vidjeti o čemu to zbori. I bome smo imali kaj za vidjeti. Uslijed prevelikog uzbuđenja nismo uočili 13. travanj. Tog dana rođena su ne dva, nego čak 3 dobitnika Nobelove nagrade za književnost! Nevjerojatno! Pa taj 13. travanj pravi je literarni jack-pot. Tako smo ga onda i nazvali: JACK-POT DAN.

JACK-POT DAN:

13. travnja (S. Beckett, S. Heaney, J.M.G. Le Clézio)

Srećkovići rođeni na JACK-POT dan ne moraju ni prstom mrdnuti, ni mišom kliknuti. Oni su svoje napravili. Sve ostalo je na Akademiji.

Daljnjim proučavanjem došli smo do novih značajnih otkrića. Ne morate biti rođeni na jedan od 12 spomenutih datuma. Sreća bi vam se mogla osmjehnuti ako ste barem rođeni u pravom mjesecu. Pa koji bi to bio? Iz već priloženih nalaza sigurno ste pomislili: ma svibanj ili listopad!

Tako smo i mi zabrijali, ali analize govore drugačije. Najisplativije se roditi tijekom srpnja, jer u srpnju mjesecu rođeno je čak 15 dobitnika Nobela za književnost! Potom slijedi svibanj s 13, te listopad s 12 nobelovaca. Siječanj i veljača prilično su se osramotili i s po 6 nobelovaca tavore na dnu ljestvice. Nisu se baš proslavili ni kolovoz, rujan i prosinac (7).

Također – bolje je biti rođen u drugom polugodištu (59 nobelovaca), nego u prvom (53). Kaj se tiče same kvalitete pisanja – ne bi se tu htjeli miješati. Znate već i sami kako to ide. Nekom se sviđa ovo, nekom ono. Bolje je držati se matematike. Brojke ne lažu!

Nema na čemu. Drago nam je što smo pomogli u ovom prevažnom pitanju.

F.B., 18. prosinca 2015., Bjelolasica
foto: Tim Ereneta

POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!