Petak
01.03.2019.

Dragi Hollywoode
Extra_large_hollywood
Bajkoviti Hollywood
A+ A-

 

Dragi Hollywoode,

Booksin mačak Silvestar od svih godišnjih doba najviše nekako voli proljeće. Voli on i ljeto i jesen, ali proljeće baš favorizira iznad svega. Ove godine zima u Zagrebu bila je osobito oštra i svima nam je dozlogrdila tih šest dana koliko je trajala. No veljača je već tu i nemamo se na što žaliti – jučer je u Zagrebu bilo oko plus 25 i mačak Silvestar, umiljati predator, sunčao se u parku povremeno naganjajući voluharice, vrapce dživdžane i drugu sitnu divljač.

Pogađaš Hollywoode – nismo ti zapravo kanili pisati o dogodovštinama mačka Silvestra jer ako nastavimo, kakav si, još bi mogao i film napraviti o njemu! Pišemo ti jer smo zabrinuti zbog nemilih događanja na nedavno održanoj devedesetoj (ili kojoj već) svečanosti dodjele Oscara. Nama u Booksi književnost je na prvom mjestu, no kao što i sami znate, književnost je prabaka filma, te smo po toj liniji i veliki ljubitelji filmske umjetnosti. Dodjele Oscara pratimo s jednakim zanimanjem i gorljivošću kao što smo nekada pratili radio-prijenose dodjele Nobelovih nagrada za književnost. Neki ljudi prate bejzbol, drugi američki nogomet, a mi, eto, guštamo u književnim i filmskim natjecanjima.

Ne znamo ni sami odakle početi. Možda najbolje od početka – zbog čega ove godine niste imali domaćina, tj. voditelja cijele ceromonije? Dodjela Oscara bez domaćina isto je što i vjenčanje bez mladenke (ili mladoženje). Na početku su se pojavile Tina Fey, Amy Poehler i Maya Rudolph, i njih tri mogle su mirne duše preuzeti ulogu domaćica i provesti nas kroz cijelu ceremoniju. Bilo bi masu zabavnije nego što je na kraju ispalo. Nemoj, Hollywoode, da se to više ponovi, a za prvu narednu dodjelu za domaćine predlažemo Kristen Wiig i Willa Ferrela. Ili bilo koga i Willa Ferrella. Može i Will Ferrel solo.

Drugo – želimo da nam detaljno pismenim putem pojasnite kakve ste to točno vrijednosti prepoznali u filmu Zvijezda je rođena? Na nominaciji Lady Gage za Oscara u kategoriji najbolje glavne ženske uloge vam čestitamo. Bio je to najbolji štos večeri – staviti Gagu sa svim njezinim raskošnim glumačkim talentom uz bok Colmanici, Glenn Close i drugim glumicama, bila je to baš zabavna huncutarija. Ali ne znate vi Gagu, dodijelili ste joj samo jednog Oscara i to vam neće samo tako proći. Iako to nije baš otvoreno pokazala, Gaga je vrlo srdita i nezadovoljna zbog takvog ishoda!

Treće – Bohemian Rhapsody zapravo je osrednji film. Teško je napraviti film o fenomenu Queen koji bi mogao parirati stvarnoj priči. Ta stvarna priča je raskošnija, veća i tragičnija u svom raspletu i zato će uvijek biti komplicirana zadaća napraviti stvarno dobar film po takvim velikim pričama. Ipak, dobro je da ste skrenuli pozornost na ovaj film jer mnoga dječica širom svijeta danas otkrivaju kakva je nekad glazba bila i kakve su besmrtne hitove radili Queenovci. To je stvarno dobro i na tome vam iskreno čestitamo.

Četvrto – Po našem skromnom mišljenju Green Book nije zaslužio Oscara za najbolji film. To je zanimljiva, dobra priča, važna je jer ukazuje na problem rasizma koji u međuvremenu nije nestao, ali gledano s čisto zanatske ili ako hoćete, umjetničke strane – Roma i The Favourite za dvije glave nadvisuju Green Book. Viggo Mortensen drag nam je i simpatičan glumac, no za ulogu Tonyija Lipa, Amerikanca talijanskih korijena, moglo se uzeti nekoga od glumaca koji stvarno jesu Amerikanci talijanskih korijena. A nije da ih nema.

Peto – I za tebe, Hollywoode, možda i najvažnije. Filmovi iz kategorije koju zovete "najbolji film na stranom jeziku" pomeli su pod s američkim filmovima. To je pet vrhunskih filmova i prava je šteta što su recimo japanski Shoplifters, poljski Cold War, njemački Werk ohne Autor ili libanonski Capernaum ostali kratkih rukava na tvojoj velikoj svečanoj dodjeli, Hollywoode. Jedino je Roma potvrdila tri od ukupno deset nominacija.

Šesto – Iz svega gore navedenog, očigledno je da su nama u Booksi najdraži filmovi s dodjele Roma i The Favourite već danas velikog grčkog režisera Yorgosa Lanthimosa. U skladu s tim najviše smo se radovali kad su Oscari išli upravo ovim filmovima. Vrhunac večeri bio nam je kad su Oscara za najbolju žensku ulogu dodijelili Oliviji Colman za ulogu kraljice Anne u filmu The Favourite. Tri nagrade za Romu i ovaj Colmaničin živi su dokaz da ni ti, Hollywoode, ne možeš sve zaribati, iako si se ove godine baš svojski trudio.

Dragi Hollywoode, razumijemo mi tebe, ta i sami smo u sličnoj poziciji. Boooksa je, naime, neka vrsta vrlo siromašnog Hollywooda na literarnom polju. Kad bismo se jednog dana besramno obogatili, ne boj se, dio novaca spiskali bismo na produkciju dobrih filmova. Dakle, razumijemo te, ne možeš svima udovoljiti, ali za 2020. moraš se puno bolje pripremiti. Ovogodišnje izdanje Oscara nije bilo tako loše kao recimo ono iz 1977. kad si dopustio da nagradu za najbolji film odnese Rocky, i to natječući se s filmovima kao što su, pazi sad ovo: Taxi Driver, All the President's Men, Network i Bound of Glory. Srećom, u to vrijeme još nismo pratili dodjele zlatnih kipića, jer da jesmo – nekog bi garant ostavilo srce!

Srdačan pozdrav i sve najbolje u daljnjem radu želi ti tvoja Booksa – književni Hollywood za siromašne.

***

foto: traveljunction

F.B., 1. ožujka 2019., Zagreb

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!