Petak
25.12.2015.

Booksin godišnji slikopis
Extra_large_slikopis_2015
foto: Figures Ambigues / Flickr
A+ A-

Doba je godine kad dio pučanstva hvata nikad do kraja razjašnjena nostalgija za vremenom koje, eto, odlazi i više se neće vratiti. Bila jednom jedna 2015. godina.

"Šmrc… kašlj… prokleta hunjavica", Ana kroz najljepši izlog u gradu zamišljeno i sa sjetom u očima gleda idilične zimske prizore onkraj brončanog fra Grge Martića.

Djeca se nahitavaju imaginarnim grudama, Djed Mraz sjedi na strganoj klupici u parku – dostavljač na mopedu upravo mu dostavlja porciju bakalara, sobovi se raštrkali naokolo brsteći po obližnjem šimširu, a naši stariji građevine žure u posljednji predblagdanski šoping. Na licima im lješkare izrazi olakšanja jer napokon imamo mandataur-premieur. Neka mu je Jupiter na pomoći! Naš novi mandataur Tim dolazi iz svijeta biznisa i neće proći puno, a ovim ulicama poteći će med, mlijeko, kavijar i džin. Nešto bu valjda ostalo i za kulturu. Za vajare, glumce, stihoklepce i prozaike, za mužikaše i perfomičare, pantomimičare i filharmoničare, za stripašice i stripaše, u horovima horaše i u zborovima zboraše, kinta za verglaše i stvarnoprozaše, za repere, mnoge portalaše, zavisne i nezavisne filmaše…

Aninu nabrajalicu prekinuo je zlehudi grmljavinski sound iz Muzeja nezavisne kulture što visi joj iznad glave poput ukleta čardaka:

Da smo skupa u ekipi ja bi cuge vam dofuro
Ja sam Đuro (ko?!) Ja sam Đuro
Pošto nemaš poso sigurno bi te poguro
Ja sam Đuro (ko?!) Ja sam Đuro
Jedva sam pare u džep si naturo
Ja sam Đuro (ko?!) Ja sam Đuro
Oklen's ti, da li znaš za moje brdo?

Pripadnici slavonskog ogranka KK Booksa, kustosica Muzeja NK - dr. Draguljče i André – naš novi zaštitar i čuvar reda na klupicama, đuskali su uz novi hit glazbene skupine Kandžija & Gole žene. Ana je tiho uzdahnula i krenula put officea. Vrijeme fakat prolazi i džaba ti sve, neka me tugica uhvati, a ne bi trebalo. Pa bolje da prolazi nego da se vraća, jer to bi, jesen ti bingulicu, bilo baš scary. Da sutra umjesto 2016. svane 2015. ili, gluho bilo, 2014.!

***

I dok se Lućano na Barbadosu ubija od posla sudjelujući u raspravama na dvotjednom 3. Međunarodnom kongresu literarnih ubožnica – u Martićevoj 14d novoosnovani Booksa Film Club dokončava svoj prvi godišnji pregled. Mateja, Martina, Ana, Dunja, André plus još nekolicina filmoljubaca nakon tri eliminacijska kruga, dvije kištre vrsna Babića, mnoštvo prepiranja i ružnih riječi došli su napokon do popisa najboljeg filmovlja u godini što uz praporce sobova polako odlazi u povijest.

Me and Earl and the Dying Girl (Alfonso Gomez-Rajon)

Listen to Me Marlon (Stevan Riley)

Liza the Fox-Fairy (Károly Ujj Mészáros)

The Lobster (Yorgos Lanthimos)

The Revenant (Alejandro G. Iñárritu)

The Big Short (Adam McKay)

The Hateful Eight (Quentin Tarantino)

Spotlight (Tom McCarthy)

The Brand New Testament (Jaco Van Dormael)

Carol (Todd Haynes)

Kao što vidimo, našlo se tu europćanskih i američanskih naslova, jedan dokumentarac, filmova što prvo knjige bijahu, ima kaubojštine, osvete, tušta i tma komedijašenja, te prijateljstva i ljubavi bez koje ne bi svita bilo.

Da bi potaknuli gledanje kvalitetnog filmovlja predlažemo ovako: do konca siječnja morate pogledati barem šest od priloženih deset naslova! U međuvremenu sretan vam svima Božić, Nova godina i sve ostalo što slavite i obilježavate.

Zvončiči, zvončiči, žingl all the way! Timmy!

F.B., 25. prosinca 2015, Zagreb

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!