MENU

Velike priče o malo ljubavi

Thumb_cakarevic_karajlic

Iako je 'Fajront u Sarajevu' postao bestseler, izgleda da je Dr. Nele Karajlić imao dublje i intimnije razloge za pisanje ove knjige.

Između artificijelnosti i stereotipa

Thumb_1445119820_c036b5a01c_z

Iako zbirka priča 'Pazi što ćeš poželjeti' Karmele Špoljarić bježi od društvene realnosti u fantastiku, ipak obiluje konzervativnim idejama.

Zen na kraju tranzicije

Thumb_4976962485_6008c8795a_z

Avdićev roman 'Ne želim da pobijedim.' nastavlja se na etičke teme koje je započeo Danilo Kiš, a koje su i dalje aktualne u bivšoj Jugoslaviji.

Insajderi i ostali

Thumb_dinko_crnkovic

Unatoč želji da kulturni milje izloži ruglu, Crnkovićev roman s ključem 'Kolumnist iz sjene' ipak ne zahvaća dovoljno duboko.

Divan dan za iluziju

Thumb_kristina_divan_dan_za_iluziju

Mladi autori Marko Gregur i Ilija Barišić objavili su slične, realističke prozne zbirke o svakodnevnim situacijama - ali s posve različitim ishodima.

Na preskok

Thumb_261096092_9bc8ad81b4_z

Debitantska zbirka Filipa Žganjara 'Skok preko kože' pati od prevelike opreznosti, ali pokazuje da na mladog pjesnika u budućnosti treba računati.

Čupkanje epske fantastike

Thumb_arsenic_janes

Iako se Franjo Janeš u 'Čerupanju Feniksa' duhovito narugao žanrovskim obrascima fantastike, parodiji ipak nedostaje poanta.

Monotone priče o monotoniji

Thumb_4973017273_bc4a4b4c40_z

Vadanjelova zbirka priča 'Mišomor za rođake' mogla je biti odlična, ali ispala je tek solidna zbog nedostatnog rada na jeziku.

Mašina utjecaja

Thumb_4930276400_c4025c038a_z

Posljednji dio trilogije 'Tabu' Sibile Petlevski zahtjevan je politički narativ o psihoanalitičaru Tausku.

Zbogom, Baniću!

Thumb_noir

Tribusonov 'Susjed u nevolji' uzbudljivo je štivo, ali i autorov rastanak s krimi žanrom koji nema više što reći o društvenoj stvarnosti.

Zavojite refleksije

Thumb_tropizmi

Književne kritike Darije Žilić u knjizi 'Tropizmi 2' pokušavaju postaviti pjesničke radove u širi društveno-politički kontekst.

Krš i lom

Thumb_krs_i_lom

Prepiska 'Tušta i tma' relativno uspješno spaja dvije različite poetike i dva različita čovjeka: Svetislava Basaru i Miljenka Jergovića.

Svjetovi u opreci

Thumb_dkreho_booksa_pavlicic

Pavličićeva 'Krvna veza' je dobar krimić koji je u svojoj društvenoj angažiranosti ipak ostao nedorečen.

Kao život

Thumb_cakarevic_cosic

Ćosićevi 'Zapisi iz mrtvog doma' sadrže nadrealističku melankoliju: tuguju zbog nečega što je bilo, ali što u svojoj šašavosti djeluje nestvarno.

Kokice i tesla

Thumb_plecic_scavina_foto_1

Unatoč nagradi SFERA za najbolji roman, Tomici Šćavini je u pisanju 'Povratka genija' nedostajalo bolje poznavanje i prirodnih i društvenih znanosti.

Roman (izvan) epohe

Thumb_19_vlada_valent

Ideja kojom se rukovodio Milko Valent u romanu 'Umjetne suze' jest da književnost više nikome nije dužna.