KRITIKA 185: Mile Stojić

Thumb_stari_hrast

Teško je bilo šta reći o navadi naših pisaca da bježe iz društva u prirodu, ali bilo bi dobro da barem te opise prirode ne prepisuju iz školskih zadaćnica.

KRITIKA 184: skarlet_p

Thumb_subway

Pisac/spisateljica koja se odluči za pseudonim na neki način olakšava kritičarski pristup tekstu jer je čitalac potpuno lišen predodžbe o kome se radi.

KRITIKA 183: Lana Derkač

Thumb_moljac2

Roman Lane Derkač nije tekst koji bi ugađao čitatelju; intelektualno je to štivo koje zahtijeva od čitatelja punu pažnju i koncentraciju.

KRITIKA 182: Damir Šabotić

Thumb_refugee_camp

Šabotiću nisu važni ni Rat ni Stradanje ni Progoni, njega se prije svega tiču sudbine njegovih likova, koje pomno motiviše i vodi.

KRITIKA 181: Vanda Mikšić

Thumb_disi_kroz_masku

Autorica se često služi eliptičnim konstrukcijama čime čitaocu/čitateljki ostavlja velik prostor za domaštavanje, za rad imaginacije i intelekta.

KRITIKA 180: Darija Žilić

Thumb_megafono

Darija Žilić je zanimljiva sagovornica i komentatorka kulturnog i društvenog života, onog na ulici i onog u institucionalnim reprezentacijama.

KRITIKA 179: Tamara Bakran

Thumb_tamara_bakran

'Mjesečevo cvijeće' bi trebalo čitati poput nekog herbarijuma od 68 cvetova koji svaki za sebe govori o nekom aspektu ženskosti.

KRITIKA 178: Josip Mlakić

Thumb_henry_ford

Osnovni problemi romana 'Planet Friedman' nastaju upravu na razini njegove aktuelnosti, originalnosti ili tačnije neoriginalnosti.

KRITIKA 177: Zilhad Ključanin

Thumb_to_do_list

Svi anksiozni čitaoci trebali bi izbjegavati ovaj roman, ako ne žele ostati pokolebani u svojim životnim, kao i samoubistvenim, namjerama.

KRITIKA 176: Abdulah Sidran

Thumb_goli_otok2

'Otkup sirove kože' korektno je prozno ostvarenje. Međutim, u romanu ima i slojeva čitanja koje upravo korektnost sabotira.

KRITIKA 175: Daša Drndić

Thumb_majmuni

Precizno koncipiran i pažljivo izveden, s pričom koja se razvija na raznim razinama, roman i dalje ostaje politički relevantan.

KRITIKA 174: Svetislav Basara

Thumb_luda

Basara je preuzeo na sebe odgovornost satiričnog pisca, a onda je kolumnističkim postupkom potisnuo mogući subverzivni potencijal groteske.

KRITIKA 173: Boris Pahor

Thumb_dachau

Pahorova knjiga je ključno podsećanje na odnose koji su vladali i vladaju u Evropi i na tlačenje na koje se moramo navići.

KRITIKA 172: Mirjana Đurđević

Thumb_detektivka

U svijetu u kojem ima sve manje mjesta za starije, dvije matore ženske uspijevaju se zajedno izboriti za svoj položaj i za malo zabave.

KRITIKA 171: Roman Simić Bodrožić

Thumb_lada

Pored teme roditeljstva priče iz zbirke 'Nahrani me' dotiču se i druge od ranije prisne teme ovog pripovedača - ljubavi i odnosa među partnerima.

KRITIKA 170: Nataša Dragnić

Thumb_forever_love

Ako ste spremni posumnjati u vlastitu ljubav, što prema Freudu znači da ćete posumnjati i u sve ostalo, ova knjiga nije za vas.

KRITIKA 168: Zrinka Pavlić

Thumb_krafne

'Krafne' bi bile veći događaj pre desetak godina, danas staju na kraj dugog reda postratne proze prožete SFRJ nasleđem.

KRITIKA 166: Branko Čegec

Thumb_istanbul2

Čegec gradi tkivo vrlo uvjerljive referencijalnosti na vrijeme provedeno u Istanbulu, ističući često različite gradske posebnosti.