Srijeda
12.04.2017.

Priča o zecu
A+ A-

Priča o zecu jedini je književni tekst za djecu slavnog njemačkog likovnog umjetnika avangardista Kurta Schwittersa. U toj zaigranoj kratkoj priči, zec (koji uvijek skače iza ugla) prolazi kroz niz preozbrazbi– postaje ptica, riba, svinja, nilski konj, a u konačnoj kulminaciji i parobrod.Tako autorna pristupačan i zabavan načingovorio iskušavanju različitih uloga kao putu do zrelosti, ali se istodobno bavi i jednim od središnjih motiva umjetnosti Zapada: motivom metamorfoze kao temeljnom pretpostavkom umjetničkog stvaranja. Premda može potaknuti na ozbiljna razmišljanja, Priča o zecu ispričana je s finim humorom te je vrlo prisutpačna najmlađoj publici.

Slikovnicu je ilustrirao, na svoj karakteristično minimalističan ali maksimalno sugestivan način, kineski umjetnik sa zagrebačkom adresom, Mingsheng Pi.

Priču o Kurtu Schwittersu, kojom završava slikovnica, napisala je Sanja Lovrenčić, slijedeći njegov jednostavan i ludičan stil, no ipak nudeći čitateljima koherentnu biografiju značajnog umjetnika 20. stoljeća, dodajući time ovom izdanju još jedan edukativan element.

POVRATAK NA VRH STRANICE