Ponedjeljak
08.05.2017.

Kapetan Mačak Dugobrki i njegov sin Mačak Mali
A+ A-

Djevojčica Tihana često se šeće rivom jednoga gradića s djedom i uvijek postavlja svakojaka pitanja. »Čija je ovo kuća?« jednom ga upita. Djed nije znao, ali bio je siguran da će mu postaviti još stotinu pitanja ako joj ne odgovori. Zato kao iz topa reče: »To je kuća kapetana Mačka Dugobrkog.« I tako počinje priča o siromašnom mačku koji odlazi na brod trbuhom za kruhom.

Prošle su mnoge godine, a Mačak Dugobrki postao je kapetan. Sada ima i sina, mornara Mačka Malog koji se sprijatelji s princezom Oradom, izaslanicom podmorskog cara. Car i princeza Orada zabrinuti su zbog onečišćenja mora i ljudske nebrige za stanovnike Podmorja. Mačak Mali želi pomoći Oradi pa on, Orada i njihovi prijatelji psi dalmatinci Jere i Bere i Dupin Brzi odluče organizirati akcije čišćenja mora. Što sve nisu doživjeli, kakve avanture prošli! Podigli su cijeli grad na noge i svojim primjerom pokazali koliko prijateljstvo i briga za prirodu mogu uljepšati život.

Ta snalažljiva družina i dalje se brine o čistoći našega mora. Tko zna, možda ih negdje na moru i sretnemo…

Ovom knjigom Krsto Skazlić nadovezuje se na proznu tradiciju hrvatske dječje književnosti: priča je obojena regionalnim koloritom, a u središtu radnje neobična je, ali složna družina. Priča je nadahnuta čudesnom ljepotom našega mora i dijalekata, ali i ljepotom raznolikosti i prihvaćanja svih onih koji su drugačiji i različiti od nas (Kako je samo puno ljubavi i razumijevanja prijateljstvo jednog mačka i jedne ribe!). Likovi su prikazani kroz humoristične dijaloge i pripovijedanje puno detalja koje se katkad prekida razigranim songovima.

I sâm djed i Tihana ulaze u priču i komuniciraju s likovima, a elementi fantastike tumače djeci realnost na njima blizak način.

Priče iz Kapetan Mačak Dugobrki i njegov sin Mačak Mali i upečatljivi likovi oduševljavaju djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, a ekološka poruka o očuvanju mora i prirode iznesena je neizravno, uklopljena u maštovitu priču o suosjećanju i brizi prema svima i svemu što postoji u prirodi. 

POVRATAK NA VRH STRANICE