Utorak
03.04.2018.

Zapadni Balkan na putu u EU
A+ A-
Danas, kad Europsku Uniju potresaju različite krize, od gospodarske i migrantske krize do porasta populizma, nacionalizma, Brexita i postavljanja žičanih ograda, kad zabrinuto promatramo eroziju demokracije u Mađarskoj, u Poljskoj i u drugim europskim državama pitajući se je li transformacija novih članica doista bila uspješna, bavljenje Zapadnim Balkanom na prvi se pogled može učiniti sporednim, no to bavljenje ipak ne bismo smjeli zanemariti. Države Zapadnoga Balkana snalaze se u svojim bitkama s osiromašenim društvom i gospodarstvom, korupcijom, organiziranim kriminalom i nedovoljnim stupnjem demokratskog razvoja, istovremeno pokušavajući manevrirati u uvjetima i zahtjevima pristupnoga procesa Europske Unije koji je i u samoj Uniji izgubio polet.
 
Svrha ove knjige je odgovoriti na pitanje: zašto uvjetovanje članstva u Europskoj Uniji ima manji utjecaj na proces demokratizacije u državama Zapadnoga Balkana nego kad je riječ o državama Srednje i Istočne Europe? Autorica dokazuje kako u slučajevima u kojima EU svojim uvjetima podriva nacionalni identitet i smanjuje popularnost domaćih političkih elita među biračima to uvjetovanje nije tako učinkovito. Uzrok te neučinkovitosti leži u činjenici da domaće političke elite traže kompromis između ispunjavanja zahtjeva Europske Unije i očekivanja domaće javnosti, što dovodi do nezadovoljstva na objema stranama. 
 
Ana Ješe Perković (1979.) docentica je na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. U istraživačkom se radu prije svega bavi europskim i balkanskim pitanjima na području političke sociologije. Zanima je razvoj demokracija u postsocijalističkim društvima i utjecaj procesa europeizacije i globalizacije na demokraciju. 

Sa slovenskoga prevela Anita Peti Stantić.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!