Četvrtak
30.11.2017.

Vizionarske misli
A+ A-
Imena Billa Gatesa, Stevea Jobsa ili Marka Zuckerberga općepoznata su u cijelom svijetu, riječ je o ljudima koji su odredili našu sadašnjost, a umnogome i budućnost. U drugoj polovici 19. stoljeća svjetsku slavu, sličnu onoj predvodnicima informatičkog doba, uživali su ljudi poput Thomasa Edisona, Georgea Westinghousea ili Nikole Tesle, ti pioniri elektrotehničkog doba. Javnost je pratila svaki njihov projekt, svaku riječ i svaku zamisao vezanu uz napredak znanosti odnosno uz primjenu znanstvenih dostignuća u konkretne pronalaske kojima se stubokom i brzimice mijenjao svakodnevni život ljudi, pa su Edison, Westinghouse i Tesla zarana postali i dijelom popularne kulture.
 
Kako vrijeme odmiče, prva dvojica sve su više dio one 'akademske', 'službene' povijesti, dok život i djelo Nikole Tesle sve više pridobivaju na svom kultnom statusu unutar popularne kulture i umjetnosti (film, strip, književnost, rock...) te u okvirima new age tendencija i tzv. alternativne znanosti. Upravo je stoga neobično što se, kako zanimanje za Teslu sve više raste, o njemu ponajmanje govori na temelju njegovih vlastitih misli. Stekao bi se čak dojam da je Tesla malo toga napisao, da nije bio vičan peru koliko je bio vičan konkretnom djelovanju – a istina je sasvim suprotna. 
 
Tesla je bio iznimno plodan pisac, a njegova ostavština (gotovo beziznimno napisana na engleskom jeziku) još je slabo poznata čak i na prostorima iz kojih je sâm Tesla potekao. Ova knjiga obuhvaća širi dijapazon Teslinih misli. Manje se bavi njegovim znanstvenim tvrdnjama tehničke prirode, a više njegovim mislima o 'Svjetskom sustavu' i idejama koje su u vrijeme kada ih je Tesla objavljivao zasigurno zvučale fantastično. Navode se i Teslini stavovi (često vrlo kritički) o drugim znanstvenicima te velikim pronalascima kojima je prethodio, a pripisani su drugima. 
 
No, najveća pozornost pridana je njegovim mislima o temama koje odstupaju iz strogo tehničkih okvira, a koje mogu pružiti uvid u širinu njegovih interesa i promišljanja: to su misli o budućnosti, ljudskoj rasi, Bogu, vjeri i duhovnosti, umu i intelektu, emancipaciji žena , eugenici, književnosti, međunarodnim odnosima, političarima, ratu i miru, štetnim navikama, užicima i stimulansima, a dakako i o porijeklu, nacionalnosti... 

Odabrao i preveo Denis Peričić.
POVRATAK NA VRH STRANICE