Nedjelja
29.07.2012.

Zec jantarnih očiju
A+ A-

Ukupno 264 drvene i bjelokosne figurice netsuke, nijedna veća od kutije šibica, u zapanjujuće originalnim memoarima. Edmund de Waal opisuje putovanje svoje iznimne zbirke i obitelji kojoj je predstavljala dragocjenost - s kontinenta na kontinent, iz stoljeća u stoljeće, u napetoj priči o ratu i miru, strasti i gubitku.

Edmund de Waal svjetski je poznat lončar. Provevši trideset godina u izradi predivnih posuda - koje se potom prodaju, sakupljaju, predaju dalje - posjeduje poseban osjećaj za tajne živote predmeta. Kad je naslijedio zbirku od 264 majušne japanske rezbarije u drvu i bjelokosti, nazvanih netsuke, želio je znati tko ih je dodirivao i držao u rukama i kako je ta zbirka uspjela preživjeti. Tako započinje ova krajnje dirljiva biografska i detektivska priča u kojoj De Waal otkriva priču o netsuke figuricama, kao i priču svoje obitelji, Ephrussisa, kroz pet naraštaja. Bankarska dinastija iz devetnaestog stoljeća u Parizu i Beču, Ephrussisi su bili bogati i poštovani kao Rothchildovi. Međutim, krajem Drugoga svjetskog rata, kad je netsuke zbirka bila skrivena od nacista u Beču, ona je bila i jedino što je preostalo od ogromnog obiteljskog carstva. Edmund de Waal bio je očaran kad je pronašao zbirku u stanu svog prastrica Iggieja u Tokiju. Kad je kasnije naslijedio netsuke, oslobodila se priča veća i dramatičnija no što je ikad mogao zamisliti...

S engleskoga prevela Patricija Vodopija.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!