Utorak
24.01.2017.

Zavičaj, zaborav
A+ A-

Sudbina podunavskih Nijemaca, pojedinac nasuprot sistemu te odnosi muškarca i žene u vremenu opterećenom poviješću – velike teme Ludwiga Bauera – duboko prožimaju roman Zavičaj, zaborav. Glavni junak istinski je idealist, čovjek kojega život nije mazio. Odrastajući uz poočima i pomajku, tek kao mladić saznaje svoje pravo ime i porijeklo. Kako bi pobjegao od skučenosti zavičaja, odlazi studirati u veliki grad, a ljevičarski ga ideali vode dalje u Čehoslovačku i Istočnu Njemačku.
Kroz potragu pojedinca za svojim korijenima Ludwig Bauer pripovijeda o neostvarivoj želji svakog čovjeka da pobjegne od samoga sebe, ali i potrebi suočavanja sa svojom prošlošću. Zavičaj, zaborav iznimno je dinamičan i filmičan roman o nostalgiji, djetinjstvu i nezaustavljivom kotaču povijesti, prepun emocija i veličanstvenih slika.

Nagrada Kiklop 2011. za prozno djelo godine
Nagrada Fran Galović 2011.
Nagrada Meša Selimović 2011.

''Sjajno napisane stranice vrhunskoga romana, iznimnog i snažnog: sretan trenutak suvremene hrvatske književnosti.''
Stijepo Mijović Kočan
''Knjiga koja uz visok literarni doseg tradi­cionalnijeg rukopisa, ima i važno društveno značenje.''
Dario Grgić
''...osobna proživljenost i proosjećajnost pridonijele su dojmu autentičnosti i uvjerljivosti romana godine.''
Velimir Visković
''Kod Ludwiga Bauera, unutar prstenaste kom­pozicije, radnja, uz neznatna odstupanja, teče linearno, ali nudi širi i slojevitiji zahvat i poratnu epohu više zemalja iza Gvozdene zave­se.''
Saša Ćirić

POVRATAK NA VRH STRANICE