Petak
29.09.2017.

Zaslužili su ubojstvo
A+ A-

Za ovaj napeti psihološki roman autor je  dobio nagradu New England Society Book Award, a njegovi romani prevedeni na 30 jezika i svi su postali svjetski bestseleri.

Na noćnom letu iz Londona u Boston Ted Severson susreće privlačnu i tajanstvenu Lily Kintner. Nakon malo previše martinija dvoje neznanaca započinje igru istine tijekom koje jedno drugom otkrivaju vrlo intimne pojedinosti o sebi. Ted govori o svom braku koji je upao u kolotečinu i supruzi Mirandi za koju je siguran da ga vara. Ted i Miranda otpočetka su bili neobičan par – on bogati biznismen, a ona slobodna umjetnička duša, no suprotnosti koje su nekad u njima zapalile plamen strasti više nemaju snagu privlačnosti. Ipak, njihova igra poprima zlokoban prizvuk kada Ted u šali kaže da bi mogao ubiti Mirandu zbog onog što mu je učinila. Lily bez okolišanja kaže „voljela bih pomoći". Zapravo, neki su ljudi, poput pokvarene i nevjerne žene, jednostavno zaslužili ubojstvo….

Po povratku u Boston spone koje su povezale Teda i Lily postaju jače dok počinju planirati Mirandino ubojstvo. No ima stvari iz njene prošlosti koje Lily nije povjerila Tedu, a to su umjetnost i umijeće ubojstva koje je počela savladavati još u ranoj mladosti. Odjednom se dvoje urotnika nađe upetljano u opasnu igru mačke i miša u kojoj bi netko od njih mogao izgubiti glavu, a za petama im je pronicljiv i odlučan istražitelj...

Peter Swanson (1968.) američki je pisac i autor tri romana koji su odmah doprli do čitatelja diljem svijeta, a od književne kritike dobili samo pohvale. Tako je njegov prvi roman The Girl With a Clock For a Heart bio u najužem izboru za nagradu LA Times Book Award, a roman Zaslužili su ubojstvo (The Kind Worth Killing) dobitnik je nagrade New England Society Book Award. Njegov najnoviji roman, Her Every Fear, također je svjetski bestseler. Osim proze piše i kratke priče te poeziju koje objavljuje u poznatim svjetskim časopisima (Asimov’s Science Fiction, The Guardian).

Prevela: Kristina Živković

 

POVRATAK NA VRH STRANICE