Srijeda
12.04.2017.

Utopljenici i spašeni
A+ A-

Nerijetka su tumačenja po kojima povijesne procese određuju ekonomija, ideologija, klasa, nacija... Nisu sasvim netočna, ali kao u poslovici o stablu i šumi, zanemaruju upadljivo: poviješću upravlja čovjek. Utopljenici i spašeni Prima Levija eseji su o čovjeku, stvaratelju povijesti i njenoj žrtvi. Govore o ljudima koji su u vrtlogu Holokausta, najtežem od svih moralnih i političkih poremećaja koji se ikada dogodio, spasili život ili su spasili vlastitu savjest. Rijetko kada i jedno i drugo. O ljudima koji su se u abnormalnim prilikama moralno utapali na raznolike načine, katkad bezazleno, katkad zločinački, ali i o abnormalnim prilikama u kojima je, začudo, još uvijek bilo moguće donositi moralne odluke. Na koncu, iza svega stoji odluka pojedinca, bila moralna, bila zločinačka, bila banalna. Ili ona najgora: zločinačka koja je sebe uspjela uvjeriti da je moralna. To je fašizam. Koliko god je nepojmljiv u svojoj odvratnosti, fašizam je ipak ljudski produkt.
Utopljenici i spašeni primijenjena su antropologija, bolna u svojoj raspetosti između potrebe za vjerom u čovjeka i strahom od tog istog stvora: ako je jednom već bio u stanju stvoriti Auschwitz, znači da ga uvijek i opet može ponoviti. S tom mišlju valja nam živjeti među ljudima i sačuvati ljudskost.
Trijumf ljudskih vrednota nad patologijom ljudske destruktivnosti.
– Toni Morrison
Postaje jasno koliko je Levijevo kemičarsko obrazovanje utjecalo na njegove uznemirujuće moralne poruke i jedinstven pogled na psihologiju i povijest.
Edward Mendelson, New York Times Book Review
Levi piše jasno, mudro, konkretno i dosljedno. Na svijet gleda okom znanstvenika i, kako sâm kaže svojim poslovično oporim humorom, njegova omiljena književna forma je laboratorijski nalaz.
John Timpane, Philadelphia Inquirer
Njegovo je djelo jedan od najvećih doprinosa povijesti ljudskog duha. Svojim pisanjem obnovio je čast ljudskosti nakon Auschwitza. On jest čovjek.
Leon Wieseltier

POVRATAK NA VRH STRANICE
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.