Utorak
02.01.2018.

Redovnik
A+ A-
Roman Redovnik Matthewa Gregoryja Lewisa temom, stilom i izvedbom izdvaja se iz okvira svojega vremena (kraj 18. stoljeća) i predstavlja vrhunski izdanak romantičarske gotičke škole. Lewis ga je napisao kao dvadesetogodišnjak, u deset tjedana nadahnuća, a zbog sablažnjiva sadržaja objavio ga je anonimno. U tom svom prvijencu pokušao je spojiti nadnaravne i narativne elemente malobrojnih predšasnika te na nov i prijemčiv način iznijeti vlastito poimanje romana strave, tj. neku vrstu gotičkoga horor-romana.

Glavnog junaka oca Ambrozija, uglednog redovnika 'na glasu svetosti' smjestio je u Španjolsku, u 17. stoljeće, opisavši njegov burni život, uspon i propast. Premda je bio duboko uvjeren da je otporan na sva zemaljska iskušenja, Ambrozije ipak popušta i prepušta se samom vragu, utjelovljenom u liku mlade svećenice s kojom 'sagriješi bludno' i time otvara Pandorinu kutiju, što ga pak odvodi u duhovni i moralni krah. 
 
Iako je kritika, između ostalih i Samuel Taylor Coleridge, knjigu dočekala na nož, i zbog scena nasilja i seksa autora nazvala 'degenerikom i pervertitom' koji nastoji izopačiti i obezvrijediti uvriježene norme ponašanja, uspjeh djela bio je nevjerojatan, tako da je ubrzo po objavljivanju (1796.) slijedilo nekoliko izdanja. Osim provokativnog sadržaja, uspjehu su zasigurno pomogli i Byron i de Sade koji su izrazili pravo oduševljenje Lewisovim uratkom...

Redovnik je preživio i nadživio svoje vrijeme, čudesno svevremen i danas osvaja životnošću i nesputanošću. Nakon objavljivanja glasovitih gotičkih klasika Dracule i Frankensteina, Šareni dućan ovime upotpunjuje svoju galeriju neobičnih i iznimnih knjiga koje su ostale zabilježene u kolektivnoj memoriji ljubitelja vrhunskih književnih poslastica, a ujedno i objavljuje prvi prijevod nekog Lewisova djela na hrvatski jezik.

S engleskoga preveo Adrian Cvitanović.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.