Petak
11.11.2011.

Nokturna: pet priča o glazbi i sutonu
A+ A-

istražuje ideje ljubavi, glazbe i prolaznosti na različitim mjestima – Venecija, London, Hollywood itd. Kako sam podnaslov knjige navodi (pet priča o glazbi i sutonu), glavni likovi Nokturna mahom su glazbenici koje u smiraj dana progone njihove sudbine. Zvijezde ove knjige nisu, dakako, tipični 'slučajevi' – Ishigura inspiriraju posrnule pjevačke zvijezde, ulični ili kavanski svirači, pa čak i vrsni glazbenici – valjda sudbinom autsajderi, koji se bore sa svojim biografijama, emocijama i brakovima.

Kao spisatelj, Ishiguro je talentiran da o teškim temama i osjećajima piše jednostavno, lijepo i čisto s  pokojom kapljicom neočekivanog humora. Stilistička savršenost njegove proze pomalo podsjeća na standarde revijalne glazbe, ili glazbe raspoloženja kako se to nekada kod nas govorilo, no iza te uglačanosti krije se virtuozna prozna suita koju će čitatelji dugo pamtiti.


Britanski pisac Kazuo Ishiguro – rođen 1954. u Nagasakiju (Japan), no od svoje pete godine živi u Velikoj Britaniji – jednom je u davnoj mladosti pisao pjesme pod utjecajem Boba Dylana i Leonarda Cohena, no umjesto kantautorske karijere zadesila ga je spisateljska. U tridesetak godina napisao je sedam proznih knjiga, koje su prevedene na četrdeset svjetskih jezika. Već je njegov drugi roman An Artist of the Floating World godine 1986. nagraden prestižnom nagradom Whitbread za knjigu godine. Roman Na kraju dana, još uvijek Ishigurov najpoznatiji naslov, osvojio je Bookerovu nagradu godine 1989. – James Ivory je 1993. godine snimio istoimeni slavni film s Emmom Thompson i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama. Nikada me ne ostavljaj (2005.), zasada posljednji roman Kazuoa Ishigura, književni kritičari i magazin Time su 2010. uvrstili u stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE