Petak
20.09.2013.

Moskvo, ne volim te
A+ A-

Novi roman Sergeja Minaeva Moskvo, ne volim te priča je o metropoli Moskvi, gradu koji magnetski privlači ljude, gdje neki od njih nešto postignu, drugi se razočaraju, treći rade za kopejke, ali svi i dalje sanjaju svoj moskovski san. Junaci su obojeni humorom, ironijom pa i sarkazmom, na živahni način Sergeja Minaeva, kakvog smo već upoznali.

Suvremeno rusko društvo zrcali se u romanu kroz niz likova: mafijaša, sumnjivih poduzetnika, prostitutki, ilegalnih radnika, beskućnika, mladih bez posla itd. a sve njih spaja kofer s milijun dolara koji prelazi iz ruke u ruku, iz poglavlja u poglavlje, donoseći barem na trenutak mogućnost ostvarenja sna o napuštanju Moskve, odnosno bijegu u inozemstvo gdje nema moskovskog beznađa i korupcije. Glavnim junacima zajednička je i nostalgija za prošlim vremenima, kada je 'moskovsko prebivalište bilo linija socijalne fronte', a iz njih progovara i gorka zavist zbog socijalnih razlika na koje se sovjetsko oko ne može naviknuti.

Sergej Minaev (1975.) suvremeni je ruski pisac. Studirao je povijest, a prije spisateljske karijere radio je kao novinar, publicist, prevoditelj, bloger, voditelj i štošta drugo na javnoj sceni. Pišući neprekidno dan i noć, napisao je roman Ruski party (Edicije Božičević, 2011.), najprodavaniji suvremeni ruski roman koji je 2006. godine za samo devet mjeseci prodan u petsto tisuća primjeraka. Nakon uspješnog prvijenca, Minaev nastavlja objavljivati knjige koje ruše bestselerske rekorde u Rusiji.

Preveo: Enver Kazaz
 

POVRATAK NA VRH STRANICE