Nedjelja
19.08.2012.

Glasovi u šumi
A+ A-

Ovo je drugi naslov autora knjiga Furmani i Sokolov let. Vinko Vrbanić opet progovara o emancipaciji hrvatskog naroda autentičnim stilom bez primjera u hrvatskoj literaturi.

Glasovi u šumi su stilizirana kronika sela u Posavini u periodu od kasnih pedesetih do ranih devedesetih godina. Izvorno zasnovan na sjećanjima, zapis govori o praiskonskoj šumi Prašniku koji, kao i začarana Šuma Striborova, rađa arhetipske karaktere i stvara neobične zaplete. Na prvi pogled pripovijest djeluje kao potraga za izgubljenim vremenom, sve dok se ne uoči stilsko pretjerivanje utisnuto, kao u pripovijetkama majstora magičnog realizma, u nesumnjivo stvarne likove i životne situacije.

Neki čitaoci možda neće shvatiti umetnute odlo­mke koji parafraziraju šablonsko mišljenje i čak predrasude o odnosima Srba i Hrvata u peri­odu između Drugog svjetskog rata i raspada bivše Jugoslavije. Premda stvarni, pisac govori o njima sa satiričnim podsmjehom. Osim što mu služe kao prepoznatljivi vremenski miljokazi, upotrebljava ih za režiranje jedne od ključnih priča koja se događa za vrijeme rata u Hrvatskoj 1991-95.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.