Ponedjeljak
07.01.2019.

Domišljan se
A+ A-

"Upravo je iz tiska izišla prva knjiga stihova i proze ližnjanske autorice Ane Marije Pavlović naslovljena Domišljan se. Riječ je o sedmom naslovu Biblioteke Brnestra u nakladi Općine Ližnjan, jedinstvenom izdavačkom projektu ove južnoistarske općine koja usprkos teškoj krizi nakladničko-knjižarskog sektora na osnovama održivog književnog razvoja objavljuje literarne radove stanovnika Općine, lokalne knjige globalnih vrijednosti sa sviješću kako je jedini način da se iz krize iziđe upravo ulaganjem u neposrednu suvremenu književnu produkciju.

Domišljan se je knjiga obiteljskih sjećanja Ane Marije Pavlović koja bilježe kolektivnu memoriju autoričina rodnog sela Ližnjana kroz posljednjih više od stotinu godina. Djelo je podijeljeno u pet cjelina od kojih prva naslova Moje riči, moje rime otvara zbirku intimnim stihovima o pjesničkom identitetu spisateljice koja je cijeli život pisala, ali je tek u umirovljeničkim danima smogla snage i vremena ozbiljno se posvetiti književnom radu. 

Knjiga je pisana živopisnim i prekrasnim ližnjanskim čakavskim govorom koji kako zbirka otvara stranice različitih ljudskih sudbina, postaje svojevrsni književni subjekt privlačeći pažnju bogatstvom arhaičnog, a opet suvremenog izraza.

Nakon priznanja kako "po harti se lipu slova,/u samini bespuća/šalje ih moja duša", autorica u stilu pučke pjesnikinje kroz cjeline Domaći odori i Svi jednaki razvija portrete starih Ližnjanaca što plijene slikovitošću i onom autentičnom mješavinom tragičnosti i komičnosti kojom nas život uvijek nanovo iznenađuje.

Posebno je dirljiva cjelina naslovljena Moj otac, Pere Kumesar u kojoj autorica bilježi sjećanja na svoga oca, poznatog šaljivđiju i neslužbenog komentatora seoskih događaja čiji smisao za britki, poučni humor i danas pamte Ližnjanci.

Konačno, tu je i jedanaest dužih i kraćih priča okupljenih pod naslovom Ljudi i deštini - proza je to snažna u svojoj emotivnoj iskrenosti i pouzdana u dokumentiranju jednog vremena koje je sada daleko iza nas."
(Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, Zvona i nari)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!