Srijeda
07.11.2018.

Mile vile i njihove sile
A+ A-
"Prvi prijevod sabranih pjesama Gregory Corsoa. Uz knjigu ide i plakat s pjesmom Bomba.
 
Gregory Corso (1930.- 2001.) je bio četvrti i najmlađi član užeg jezgra beatnika i, po mnogima, najznačajniji pjesnik.
 
Teško je pobrojati sve teme i motive njegove poezije, jer radi se o pjesniku koji cijelim svojim radoznalim životom živi poeziju pa je i njegov opus fuzijski, no prepoznatljiv po beatnički antikonformističkom tonu; emancipatorskom, antimilitarističkom, intelektualno i duhovno provokativnom i građanski aktivnom, kao i po poetskoj formi. Formalno je to očito po jazzističkom tretmanu pravopisa, lomljenju slobodnih stihova u nejednake retke, varijabilnim ritmovima i raznovrsnim strofama, vođenim vlastitim osjećajem i potrebom.
 
Utjecaj jazza očit je i po izričitim posvetama Charlieju Parkeru i Milesu Daviesu. Osim jazzera Corso se uglavnom oslanjao europsku poetsku tradiciju − nije slučajno insistirao da bude pokopan u Rimu pored Shelleyja − i beatnički poetički kružok.
 
Osovine njegova opusa su poeme, poput Ženidbe, u kaligram uobličene Bombe ili Moći. U svima njima Corso pokazuje iznimnu erudiciju, reflektira i lebdi oko motiva, kao da se dijalektički nadmudruje sa samim sobom, pomalo i esejizira, a pri tome mu ne manjka ni humora, ni paradoksalnih iskaza, ni ironije, ni nadrealističkih motiva.
 
Ted Morgan reče, ako su Ginsberg, Kerouac i Burroughs bili tri mušketira beatničkog pokreta, Corso je bio D'Artagnan."
 
(Kruno Lokotar)

S engleskoga preveo Vojo Šindolić.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!