Srijeda
07.11.2018.

Doba bršljana
A+ A-
"Nova zbirka pjesama Doba bršljana, dobitnika Gorana i još šest drugih nagrada za poeziju, Davora Ivankovca, nastavlja se na niz započet knjigom pjesama Rezanje magle (2012.) i potom dodatno razrađen knjigom pjesama Freud na Facebooku (2013.).
 
Nakon propitivanja utjecaja televizije u prvoj, te Interneta i društvenih mreža u drugoj zbirci, u rukopisu Doba bršljana subjekt poeziju kao da pokušava "vratiti" u prirodno, mahom ravničarsko panonsko okružje, kako urbano tako i ruralno, zadržati interese za utjecaj virtualne "stvarnosti" i medija, njihove realne manipulacije i iskustva egzistencije, no ovaj put u širem društveno-političkom kontekstu. Sam angažman autor iznevjerava semantički inverznim naslovima u odnosu na tekstove s očuđujućim učinkom.
 
Poezija je prozaičnija negoli ranija, a koncept zbirke je izveden u pet labavih ciklusa + jedna u završnom šestom.
 
Pjesme su različite strofičke organizacije, od onih koje su pisane u jednoj strofi, do onih koje imaju različit broj nejednako dugačkih strofa. Stih je slobodan, obično se pjesma može vremenski locirati, a autor se redovito pobrine da je i ambijentalizira. Često pjesme teže ili govore o antiklimaksu, a nerijetko je prisutan i melankoličan ton ili se pjesma poentira širim pogledom na cjelinu: s povodnog motiva Ivankovac diže pogled prema globalu, svemiru, novim tehnologijama.
 
Ovo je zbirka koja prijeti da Davor Ivankovac opet dobije nekakvu nagradu."
 
(Kruno Lokotar)
POVRATAK NA VRH STRANICE